ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Valoarea exporturilor de vinuri, în creștere cu peste 40 la sută faţă de anul trecut

09:06 | 26.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. În ianuarie-august curent, valoarea exporturilor de vinuri a înregistrat o majorare semnificativă, estimată la circa 105 milioane de dolari SUA sau cu peste 40 la sută în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 27% mai mare față de media pe ultimii 10 ani. Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) la cea de-a VII-ea ediție a Conferinței Naționale a filierei vitivinicole „Recolta strugurilor 2023: Particularități și valorificare”, transmite MOLDPRES.

 „În ultimii 10 ani, sectorul vitivinicol din Republica Moldova a făcut, la propriu, o revoluție, ajungând la cel mai înalt nivel de dezvoltare. S-a muncit mult, lucru pentru care vă felicit. Acum, urmează să continuăm toate aceste procese. Direcțiile principale de acțiune sunt: consolidarea relațiilor între viticultori și vinificatori, sporirea productivității și calității strugurilor, stimularea activităților de promovare și marketing. Acest lucru este imperativ pentru că suntem într-o concurență acerbă la nivel regional și global cu toate țările care produc vinuri”, a declarat la eveniment vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

În acest an, din bugetul de stat se alocă subvenții majorate în susținerea viticultorilor și vinificatorilor. De asemenea, în raioanele țării au fost desfăşurate sesiuni de informare despre obligativitatea înregistrării în Registrul Vitivinicol a parcelelor viticole, lucru necesar pentru a asigura o claritate în procesul tehnologic și a urmări trasabilitatea produsului.

Foto simbol

img23006756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!