ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata Națională a împlinit 32 de ani de la creare. Maia Sandu: În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri

10:32 | 03.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Armata Națională marchează astăzi 32 de ani de la creare. Cu această ocazie, în mai multe localități din țară sunt organizate acțiuni prin care cetățenii pot afla mai multe informații despre activitatea geniștilor, medicilor, studenților militari, pacificatorilor și militarilor din forțele speciale, transmite MOLDPRES. 

Astfel, acțiunile dedicate „Zilei Armatei Naționale în orașul tău" vor fi organizate la Chișinău, Bălți și Cahul, fiind prezentate expoziții de fotografii, de echipament și tehnică, exerciții demonstrative, concursuri pentru copii, recital muzical și ceremoniale militare de retragere cu torța și altele.

Cu ocazia aniversării, Comandantul suprem al Armatei Naționale, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pentru toți apărătorii țării. „Le suntem recunoscători eroilor căzuți în lupta pentru independența țării. Le mulțumim veteranilor, ofițerilor din efectivul armatei, profesioniștilor care sunt mereu la datorie. Le mulțumim și familiilor militarilor pentru că îi sprijină și le sunt alături. În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. „Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării. În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și, cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate”, a precizat Maia Sandu.

Oficialul a mai adăugat că militarii noștri contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate. 

Și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a transmis un mesaj pentru militari, angajați civili, veterani și militari în rezervă. „Vă mulțumesc pentru prestația bună pe care ați demonstrat-o la îndeplinirea obligațiunilor funcționale, activând în interesul țării și al cetățenilor.  Datorită profesionalismului dumneavoastră, Armata Națională este un garant al păcii și stabilității Republicii Moldova, iar statul nostru - un contribuitor ferm la securitatea internațională, prin participarea în misiuni de menținere a păcii”, a afirmat Anatolie Nosatîi.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, printr-un decret prezidențial.

img23006900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!