ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În urma accidentului de la Aeroport au fost sancționați nouă angajați ai Poliției de Frontieră și șeful instituției

14:57 | 04.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. În urma accidentului de la Aeroportul Internațional Chișinău, când un polițist de frontieră și un agent de securitate au fost împușcați mortal de către un pasager, au fost sancționați nouă angajați ai Poliției de Frontieră și șeful instituției. De asemenea, ar putea fi demis și un secretar de stat. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, comunică MOLDPRES.

Șeful de la MAI a venit în fața presei cu un raport despre accidentul de la Aeroport soldat cu doi polițiști morți. El a precizat că, în urma acestuia, cinci angajați ai Poliției de Frontieră au fost sancționați cu mustrare, iar patru au fost concediați. Printre cei concediați sunt șeful de tură a sectorului de Poliție de Frontieră de la aerogară și un ofițer superior. 

Șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasilor, i-a fost aplicată sancțiunea - mustrare aspră.

De asemenea, miercuri, în ședință de Guvern, șeful de la MAI va solicita demisia secretarului de stat responsabil de acest domeniu. Efros a refuzat să anunțe numele secretarului de stat ce va fi demis, dar a precizat că imediat după ce au fost inițiate anchetele și controlul la aerogară, au fost întreprinse și niște măsuri care au menirea de a preveni astfel de incidente.

„S-a trecut la organizarea serviciului în aeroport în trei schimburi și au fost dublate echipele de patrulare și cele de reacție operativă în adiacentul aeroportului. De asemenea, au fost instituite posturi temporare ale echipelor speciale din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger. În total, 14 angajați muncesc în suportul polițiștilor de frontieră de la aeroport. Totodată, pe sensul de intrare în Republica Moldova a fost amenajată și zona de așteptare pentru străinii care necesită controlul suplimentar pentru autorizarea sau neautorizarea trecerii frontierei de stat. A fost dispusă elaborarea și desfășurarea unui curs de instruire specializat în domeniul tacticilor speciale de intervenție și aplicarea mijloacelor speciale a armamentului din dotare, elaborat de către instructorii brigăzii cu destinație specială Fulger. Prin controlul tematic a fost indicate 14 măsuri pe care Inspectoratul General al Poliției de Frontieră urmează până la finele anului să le implementeze, astfel încât toate procedurile și standardele internaționale privind securitatea nautică în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău să fie îndeplinite”, a spus Efros.

La data de 30 iunie, mai multe împușcături au răsunat la Aeroportul Internațional Chișinău. Un polițist de frontieră a fost împușcat mortal de un pasager al unei curse avia, din propriul pistol. Atacatorul l-ar fi deposedat de armă, apoi s-ar fi baricadat într-o încăpere de pe aeroport. Totodată, a fost împușcat și un agent de securitate, care la fel a decedat. La scurt timp, atacatorul a fost capturat, de luptătorii din cadrul Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger. Acesta a fost rănit și a murit ulterior la spital.

img23006924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!