ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alegeri locale generale: Miercuri începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective în circumscripțiile de nivelul II

10:44 | 05.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Mâine începe perioada de desemnare a candidaților la funcțiile elective pentru circumscripțiile de nivelul II - consiliile raionale, cele municipale, primarii municipiilor Chișinău și Bălți, informează MOLDPRES.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), desemnarea candidaților are loc după constituirea consiliilor electorale de circumscripție, dar nu mai devreme de 60 de zile înainte de ziua alegerilor.

Dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a hotărârii CEC cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale; blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile prevăzute de Codul electoral și ale Instrucțiunii privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale; candidații independenți.

„Procedura de desemnare a candidaților la funcția de primar și de consilier în consiliul local are loc: în cazul partidelor politice și al blocurilor electorale – prin aprobarea, în cadrul ședințelor organelor abilitate în conformitate cu prevederile statutare sau, după caz, cu acordurile de constituire ale acestora, confirmată prin procesele-verbale, a hotărârilor/deciziilor privind desemnarea candidaților la funcția de primar și listei de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local. Totodată, în cazul  candidaților independenți – prin înaintarea propriei candidaturi la funcția de primar sau de consilier al consiliului local, constituirea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susținerii acestuia”, se menționează într-un comunicat de presă al CEC.

Procedura de desemnare a candidaților independenți include și etapa de colectare a semnăturilor de către persoanele care își înaintează propria candidatură sau grupurile de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de primar și de consilier al consiliului local.

Formularele listelor de subscripție vor putea fi solicitate de la consiliul electoral de circumscripție de nivelul doi, începând cu data de 19 septembrie curent.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie.

img23006945

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!