ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pictorița Florina Breazu și-a vernisat lucrările la Muzeul Național de Artă

12:56 | 13.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri seară, 12 octombrie, expoziția de pictură cu genericul ”MultiVERS” a artistului plastic Florina Breazu, doctor în studiul artelor, Maestru în Artă, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu a menționat că expoziția cuprinde 43 de lucrări și demonstrează o continuitate a preocupărilor și interferențelor stilistice abordate pe parcursul carierei artistice, propune publicului o incursiune în procesul creativ fundamentat pe parcursul a trei decenii, adunând laolaltă lucrări din ultimii cinci ani.

”Totalitatea lucrărilor expuse definesc un limbaj care își modifică caligrafia vizuală și sensul prin unicitatea sau repetarea elementelor și tehnicilor, modelând un discurs vizual personal. Pe lângă studiu, observație, conștientizare, intuiție, experiment, alegere, cercetarea artistică explorează posibilitățile aleatorii, autentice, expresive din spatele procesului artistic. Forma, culoarea, textura, lumina și spațiul reprezintă lumile explorărilor mele. Îmi propun ca pictura să interacționeze cu privitorul și să-i provoace un moment de revelare a unui adevăr absolut și a unei plăceri estetice pure”, a precizat Florina Breazu.

Potrivit artistului plastic Galina Vieru, pictura Florinei Breazu deschide în fața privitorului uși spre metaforele vieții. ”Este un fel de vers alb în care autorul scrie cuvintele prin culori, îmbrăcând în simboluri propriile trăiri și emoțiile inserate în pânze. Este o bucurie cromatică ”MultiVers”-ul Florinei născut și vernisat la Chișinău. Pictura ei cu adevărat este o foarte fină poezie”, a constatat Galina Vieru.

Florina Breazu s-a născut pe 5 ianuarie 1973, la Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev”, ulterior Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău. Între anii 1992-1994 studiază la Facultatea de Arte Decorative şi Design a Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, România. În perioada 1994-1998 își continuă studiile la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, România. În 2021 și-a susținut la București teza de doctorat cu titlul „Arta abstractă în contextul fenomenului artistic din Republica Moldovaˮ. Este autoare a numeroase expoziţii personale vernisate la Chişinău, Bruxelles, Ploieşti, Reghin, Târgu-Mureș, Călărași și Strășeni. Din 2020 a deținut funcția de vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, iar din 2022 este președinte al UAP.

Expoziția va fi deschisă până la 5 noiembrie.

img23008030

img23008030

img23008030

img23008030

img23008030

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!