ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va accesa credite preferențiale și granturi pentru eficiență energetică și suplinirea stocurilor de gaze

13:52 | 17.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova va accesa credite preferențiale și granturi pentru implementarea proiectelor de eficiență energetică și suplinirea stocurilor de gaze. Acorduri în acest sens au fost semnate astăzi la Chișinău de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în marja celei de-a patra reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Moldova, informează MOLDPRES.

Astfel, Victor Parlicov a semnat un memorandum de înțelegere cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Banca germană de dezvoltare KfW, ce vizează extinderea cooperării în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice. Părțile semnatare s-au angajat să investească 68,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane sunt grant oferit de Guvernul Germaniei, în baza unui acord semnat cu Cabinetul de miniștri de la Chișinău. 30 de milioane reprezintă un credit concesional pe termen lung oferit de Guvernul francez. Un sfert din suma totală va fi utilizată pentru reabilitarea termică a clădirilor cu menire socială, inclusiv spitale și școli. Totodată, Guvernul va oferi contribuția sa pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. Implementarea proiectelor va începe în anul 2024.

Un alt document semnat se referă la un addendum la acordul la împrumutul de 300 de milioane de euro oferit, în două tranșe, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”, semnat la 23 iunie 2021. Modificarea vizează includerea în proiect a unei componente de grant oferită de Guvernul Norvegiei de 400 de milioane de coroane norvegiene (circa 34 milioane de euro), această repartizare prin intermediul BERD fiind cea mai rapidă soluție identificată pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de grantul pus la dispoziție pentru procurarea și stocarea gazelor naturale necesare în sezonul rece.

Componenta de grant este condiționată de accesarea unei noi tranșe suplimentare, în valoare de 165 de milioane de euro, oferită de BERD.

Un alt memorandum semnat astăzi de Banca Europeană pentru Investiții cu Guvernul Republicii Moldova urmărește inclusiv fortificarea instituțională din sectorul energetic, precum și stimularea investițiilor în sectoarele transport, energie, mediu și întreprinderi mici și mijlocii.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a fost lansată în aprilie 2022, la inițiativa României, Germaniei și Franței. Reuniunile precedente, desfășurate la Berlin, Paris și București, au ajutat țara noastră să mobilizeze sprijin financiar internațional pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Foto: Ministerul Energiei

img23008133

img23008133

img23008133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!