ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ALEGERILE LOCALE GENERALE-2023: Sinteza zilei de 19 octombrie

18:18 | 19.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Agenda electorală a zilei de astăzi, 19 octombrie, a inclus un flashmob, susţinut de Andrei Donică, în calitate de candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, prin care acesta a dat startul campaniei electorale cu sloganul „Eliberăm Primăria de Mafie!”, transmite MOLDPRES.

„Ceban este omul lui Serghei Iaralov. A fost extras de la comuniști pentru democrați, dar a fost parașutat la socialiști. Ceban a câștigat Primăria cu banii din același кулёк venit de la Plahotniuc. Smart Sity a fost o momeală elaborată de tehnologiile fsbiste cu banii murdari. Funcționarii care lucrează pentru el sunt în rol de idioți utili, pentru că în realitate lucrează pentru mafie”, a declarat Donică.

Tot astăzi, Ruslan Popa, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea partidului politic „Noua Opțiune Istorică”, într-o conferinţă de presă, a propus ca taximetriștii să circule exclusiv pe banda de dreapta, dedicată transportului public. Formațiunea a trimis o petiție către autorități să examineze această oportunitate. Potrivit lui Ruslan Popa, dacă taximetriștii vor circula exclusiv pe banda destinată transportului public, se va reuși decongestionarea traficului și reducerea ambuteiajelor.

Liderul Blocului Electoral Ruslan Codreanu a susţinut astăzi o conferinţă de presă, pentru a aduce în atenția publicului o situație „deosebit de delicată în cadrul campaniei electorale”. „Candidatul nostru, Eugeniu Cebotari, și echipa sa de la Vadul lui Vodă este supus unor tactici de intimidare din partea organelor de ordine la comanda unor concurenți electorali, o realitate ce nu poate fi ignorată. Într-o campanie condusă cu resurse proprii și de o echipă mică, lupta devine cu atât mai dificilă atunci când se întâmpină obstacole făcute la dorința cuiva”, a declarat Ruslan Codreanu.

”Este prea complicat pentru o echipă de oameni tineri, care îți doresc schimbarea în localitatea care trăiesc, care nu vor să plece din țară, să se lupte cu mașinăriile administrative. Echipa noastră a acționat în deplină conformitate cu aceste reglementări, distribuind pliante informative. Este profund îngrijorător că, în ciuda respectării legilor electorale, echipa noastră a fost supusă unor proceduri coercitive”, a menționat, la rândul său, Eugeniu Cebotari. 

Președintele Partidului „Mişcarea Alternativa Naţională” (MAN), Ion Ceban, într-o  conferinţă de presă susţinută astăzi, s-a referit la transparenţa municipalităţii, precum şi la terenurile „înstrăinate ilegal care se reîntorc în proprietatea municipală”.  „Primăria Chișinău a creat în ultimii ani mai multe portaluri, unde în mod deschis și transparent se regăsește toată informația cu privire la activitatea autorității publice municipale”, a estimat Ion Ceban.

„Campania electorală pentru alegerile locale generale este marcată de un număr mare de candidați, de utilizarea abuzivă a resurselor administrative și de implicarea funcționarilor în activitățile electorale”, se arată în Raportul nr. 3 al Misiunii de Observare a scrutinului din 5 noiembrie, prezentat astăzi de Asociaţia Promo-LEX. Instituția constată creșterea semnificativă a cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative, implicarea tot mai activă a funcționarilor publici în activitățile de campanie și neraportarea deplină a cheltuielilor de campanie de către concurenții electorali.

Perioada de observare a evenimentelor incluse în raport este, în general, 5 – 17 octombrie 2023. Observarea finanțării campaniei electorale s-a realizat în intervalul 6-13 octombrie. Iar monitorizarea discursului de ură și instigare la discriminare cuprinde perioada 29 septembrie – 12 octombrie 2023.

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat mai multe hotărâri ce vizează acreditarea observatorilor, mesajele de interes public și modelele buletinelor de vot.

Astfel, CEC a respins cererea de aprobare a simbolului electoral al Partidului Politic „NOI”, înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, pentru imprimare în buletinele de vot. CEC a constatat că simbolul electoral al formațiunii este asemănător cu simbolul unui alt partid politic înregistrat în cursa electorală.

Comisia a aprobat modelul buletinului de vot pentru alegerea consilierilor în Consiliul municipal Chișinău și Consiliul municipal Comrat, U.T.A. Găgăuzia la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

CEC a acreditat 116 persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” și trei persoane în calitate de observatori internaționali din partea Asociației Pro Democrația Club Târgu Neamț și Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) pentru monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023.

De asemenea, a fost aprobat un mesaj de interes public la cererea Asociației obștești „Promo-LEX”.

Toate informaţiile cu privire la alegerile locale generale din 5 noiembrie pot fi găsite pe pagina web oficială a Comisiei  Electorale Centrale www.cec.md, rubrica „Ședințe CEC”, subrubrica „Hotărâri CEC”.

img23008240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!