ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa o mie de incidente la alegerile locale generale, semnalate de Promo-LEX până la ora 19.00

20:16 | 05.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Până la ora 19.00, observatorii Promo-LEX au raportat 994 de semnalări de incidente în cadrul alegerilor locale generale desfășurate astăzi. 527 dintre acestea au fost deja prelucrate, transmite MOLDPRES.

Cele mai multe dintre incidentele raportate se referă la votarea nejustificată în grup - 47 de cazuri; fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului - 43 de cazuri; deficiențe în listele electorale - 40 cazuri. Totodată, observatorii Promo-LEX au înregistrat în 22 de cazuri prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, 18 cazuri ce vizează deficiențe în funcționarea Sistemului informațional automatizat „Alegeri”, 10 cazuri care au inclus situații problematice privind utilizarea buletinelor de vot contrar procedurilor și nouă cazuri de agitație electorală în perimetrul de 100 metri sau în incinta secției de votare.

Potrivit datelor Promo-LEX, a mai fost înregistrat un caz de transportare organizată a alegătorilor și două situații în care au fost semnalate zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare. 

La alegerile locale generale de astăzi, Promo-LEX a delegat 602 observatori statici, inclusiv în toate secțiile de votare din municipiile Bălți și Chișinău, precum și în 237 de secții de votare din restul țării, selectate în baza unui eșantion reprezentativ. De asemenea, procesul electoral din restul secțiilor de votare, din imediata apropiere a acestora și traseele de acces către ele, este monitorizat și de către alți 142 de observatori grupați în 71 de echipe mobile.

img23008834

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!