ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC: La scrutinul de duminică au participat circa 1 mln 150 mii de votanți

22:41 | 05.11.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a anunțat că la scrutinul de astăzi au participat circa 1 mln 150 mii de votanți, ceea ce reprezintă peste 41,4% din numărul total de alegători înscriși în listele electorale, comunică MOLDPRES.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman a menționat în cadrul unui briefing că toate secțiile de votare s-au închis la ora 21.00.  Iar în 8 din cele 898 de localități din țară, s-a înregistrat o prezență la urne sub 25%.

Conform prevederilor Codului electoral, alegerile pot fi considerate valabile dacă la ele au participat nu mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Iar în cazul în care în anumite circumscripții sau secții de votare alegerile sunt declarate nevalabile, Comisia Electorală Centrală dispune organizarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate în baza acelorași date din listele electorale, cu aceleași candidaturi și aceleași consilii și birouri electorale.

Totodată, legislația electorală stipulează că, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripție efectuează tragerea la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

Cetățenii cu drept de vot au fost așteptați astăzi la cele 1958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. Ca rezultat al scrutinului local, urmează a fi aleși 898 de primari și 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcții au candidat peste 3900 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și peste 56 de mii de cetățeni care vor să fie consilieri.

Ultimele alegeri locale generale s-au desfășurat pe 20 octombrie 2019. Mandatul aleșilor locali este de patru ani.

img23008842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!