ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Israelul dă un nou termen de patru ore populaţiei din nordul Gaza pentru a fugi în sud

13:58 | 06.11.2023 Categorie: Externe

Tel Aviv, 6 nov. /MOLDPRES/. Armata israeliană a anunţat luni că le acordă civililor din nordul Fâşiei Gaza un nou termen de patru ore pentru a fugi spre regiunea de sud a enclavei, relatează dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Armata va da un interval de patru ore pe un anumit drum spre sudul Fâşei, a scris un purtător de cuvânt pe platforma X, postând şi o hartă.

Purtătorul de cuvânt le-a cerut oamenilor să se mute în sud cât de curând posibil pentru propria siguranţă.

În urmă cu circa o săptămână, armata şi-a extins operaţiunile la sol în războiul împotriva Hamas, care conduce în Fâşia Gaza. Duminică noaptea, armata a anunţat că a împărţit teritoriul în două şi că există acum "o Gaza de nord şi o Gaza de sud".

Armata israeliană a făcut în mod repetat apel la populaţia palestiniană din nord să se îndrepte către sud, recomandare ascultată de cel puţin 700.000 de persoane, potrivit sursei citate.

ONU a spus că există circa 1,4 milioane de strămutaţi intern şi a descris condiţiile umanitare din Gaza drept crâncene. În total, peste 2,2 milioane de persoane trăiesc în Fâşia Gaza.

Armata israeliană se luptă cu Hamas în principal în nord, totuşi au existat lovituri aeriene israeliene în sud.

Sudul nu este o "zonă sigură", dar este mai sigur "decât orice alt loc din Gaza", a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Actualul conflict a început după ce mişcarea Hamas a lansat un atac terorist asupra Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.400 de oameni, în majoritate civili, şi luând circa 240 de ostatici.

Israelul a lansat de atunci o campanie de bombardamente intensive pentru a elimina Hamas în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 9.770 de palestinieni în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

img23008876

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!