ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu reprezentanții asociațiilor din domeniul cerealier

19:11 | 07.11.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Acțiunile întreprinse de Executiv pentru susținerea domeniului agricol și soluțiile propuse de autorități pentru depășirea provocărilor ce țin de tranzitul cerealelor prin țara noastră au fost discutate la întâlnirea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții asociațiilor din domeniul cerealier, la care au participat responsabilii de la Ministerul Agriculturii și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Șeful Guvernului a menționat că, pentru a sprijini agricultorii și fermierii din țara noastră și a rezolva, gradual, problemele acumulate, Executivul a alocat, în acest an, peste 1,8 miliarde de lei prin Fondul de subvenționare, AIPA returnând fermierilor până în prezent 1,5 miliarde de lei.

„Continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră și cea feroviară, eficientizăm logistica, pregătim lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor și creăm un registru electronic pentru exportul de cereale. În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul  fermierilor”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit premierului, efortul Guvernului va continua și în vederea îmbunătățirii infrastructurii de tranzit. În timpul apropiat, va fi lansat un nou sistem care va permite decongestionarea fluxului de la frontieră și eficientizarea procesului din punct de vedere logistic. 

Astfel, la intrarea în Republica Moldova, vor fi create parcări, unde camioanele vor staționa până în momentul în care le va fi oferită ora aproximativă de trecere a frontierei. Procesul va fi unul transparent, cu înregistrare pe platforma online în registrul electronic, iar camioanele din Ucraina vor avea un parcurs separat, fapt care va permite evitarea aglomerării în vămile din țara noastră.

img23008918

img23008918

img23008918

img23008918

img23008918

img23008918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!