ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Antreprenorii din țară participă la o serie de sesiuni de informare privind noul Acord de liber schimb cu țările EFTA

09:29 | 22.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Peste 70 de antreprenori și manageri de export din cadrul companiilor care deja au experiență în export sau doresc să-și extindă afacerile către piețele EFTA, participă la o serie de sesiuni de informare privind noul Acord de liber schimb cu statele EFTA (Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein), transmite MOLDPRES. 

Ciclul de seminare aplicativ-practice cu genericul „Noul Acord de liber schimb dintre Republica Moldova și țările EFTA, potențialul de cooperare între țări” a fost lansat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), în parteneriat cu Proiectul OPTIM (Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova), susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas.

Sesiunile se desfășoară în format hibrid (offline și online) și sunt moderate de experți în domeniu din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și CCI. În cadrul acestora, participanții vor fi informați despre avantajele noului Acord de liber schimb, condițiile pentru accesarea piețelor respective, în special pentru produse agroalimentare, contractarea internațională și aspectele juridice, procedurile vamale și formalitățile la export, regulile de origine între Republica Moldova și țările EFTA.

Vicepreședinte CCI, Natalia Calenic, a afirmat că Acordul cu țările EFTA va oferi un acces liber pentru produsele industriale și unul îmbunătățit considerabil pentru cele agricole autohtone. „Acordul va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între părți, va facilita accesul la noi piețe și va atrage noi investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova. Aceste sesiuni de informare vin să sprijine antreprenorii în eforturile de promovare a produselor locale pe piața internațională”, a menționat vicepreședinte CCI.

Directorul adjunct al Proiectului OPTIM, Anna Țîbuleac, a comunicat că sesiunile de informare prezintă un prim pas pentru ascensiunea producătorilor locali pe piețele internaționale. 

Acordul de liber schimb cu statele din Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) a fost semnat în luna iunie curent. Acesta prevede eliminarea taxelor vamale la importurile de produse industriale și acordarea concesiilor pentru accesul pe piață a produselor agricole din Republica Moldova.

img23009413

img23009413

img23009413

img23009413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!