ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății a venit cu precizări despre optimizarea a două instituții medicale din capitală

13:18 | 14.12.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății a reiterat astăzi că, în contextul eforturilor de eficientizare a sistemului de sănătate, se vor reorganiza două instituții medico-sanitare publice – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, însă reorganizarea nu presupune închiderea niciunui spital, comunică MOLDPRES.

Potrivit ministerului, reorganizarea presupune comasarea sub un management comun a celor două instituții, având în vedere specificul acestora similar - tratarea maladiilor contagioase. „Ambele spitale sunt de nivel terțiar și activează cu o capacitate joasă din punct de vedere economico-financiar”, se spune în comunicatul emis de minister.

Conform sursei citate, spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile lucrează cu o capacitate de doar 40% din fondul activ de paturi, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu are secție de terapie intensivă, secție pediatrică, laboratoare performante.

Ministerul Sănătății precizează că gestionarea comună a acestor două instituții medico-sanitare va contribui la optimizarea proceselor administrative și la eficientizarea resurselor financiare, pe care le dețin ambele, permițând astfel concentrarea resurselor către îmbunătățirea serviciilor medicale calitative oferite populației.

“Reorganizarea nu presupune închiderea instituțiilor medicale, cum se vehiculează în spațiul public, ci optimizarea cheltuielilor, restructurarea și investițiile care se vor efectua în infrastructură, capacități și competențe, într-un management comun al instituțiilor. Managementul comun este un model demult practicat în multe țări. Utilizarea eficientă a capacităților ambelor spitale va contribui semnificativ la atingerea acestor obiective, asigurând un sistem de sănătate robust și pregătit să facă față provocărilor actuale și viitoare și va îmbunătăți atât condițiile de activitate a lucrătorilor medicali, cât și calitatea serviciilor medicale oferite pacienților”, se mai spune în comunicat.

Recent, personalul medical de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” a protestat împotriva comasării celor două instituții.

img23010162

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!