ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vladimir Bolea: În acest an, vinurile moldoveneşti sunt incluse în agenda de prezentare pe mai multe pieţe internaţionale

16:54 | 09.04.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Anul acesta va fi plin de evenimente, cu planuri de prezentare a vinurilor moldovenești pe piețele internaționale, potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), transmite MOLDPRES.

„Aceste inițiative fac parte din eforturile noastre de a promova Moldova pe scena internațională. În plus, în luna iunie, Chișinăul va găzdui a 14-a reuniune a Grupului de lucru consultativ de experți regionali din Europa de Sud-Est, o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență și bune practici în domeniul vitivinicol. Aceste eforturi și realizări au fost posibile datorită susținerii și din partea partenerilor noștri de dezvoltare”, a menționat Vladimir Bolea, la Conferința Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată la Chișinău.

Oficialul a numit printre realizările sectorului vitivinicol deschiderea unui oficiu în Tokyo, responsabil de promovarea Vinului Moldovei pe piața asiatică. „De asemenea, anticipăm prima noastră participare la expoziția Vinitaly din Verona, în perioada următoare, unde avem privilegiul de a fi oaspeți de onoare la standul Italiei, un moment de mare importanță pentru noi. În luna martie, la expoziția Prowein, Moldova a reușit să impresioneze cu un vin inovator produs cu asistența inteligenței artificiale”, a estimat vicepremierul.

În 2024, Ministerul Agriculturii a majorat subvențiile pentru plantarea unui hectar de viță de vie până la 200.000 de lei (10 mii de euro). Totodată, va fi oferit sprijin suplimentar pentru plantarea soiurilor autohtone și pentru cei care investesc în dezvoltarea de IGP (indicație geografică protejată) și DOP (denumirea de origine protejată) și recunoașterea cărora adaugă valoare semnificativă produselor vinicole din Republica Moldova.

 

 

img24002561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!