ro
Economie
14 Mai, 2025 / 22:18
/ Acum 3 ore

Licitațiile pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare

Următoarele licitații pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare, în contextul necesității echilibrării sistemului energetic. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, care a prezentat la „Moldova Electronics Forum 2025” date despre evoluția pieței energiei electrice și beneficiile stocării de energie, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Constantin Borosan, capacitatea totală instalată din surse regenerabile a ajuns la 657 MW în luna martie anul curent, iar sursele intermitente de energie generează necesitatea echilibrării sistemului energetic. Soluția optimă pentru echilibrare o reprezintă sisteme de stocare a energiei în baterii de capacitate mare. Din acest motiv, următoarele licitații pentru centrale electrice regenerabile vor include și componenta de stocare.

În prezent, echilibrarea se desfășoară în cadrul sistemului energetic ucrainean, însă Moldova are nevoie de 246 MW de capacitate de echilibrare, dintre care 72 MW cu reacție automată (aFRR) și 174 MW cu reacție manuală (mFRR). Din această cerere, 80 MW pot fi acoperiți cu infrastructura existentă, iar restul necesită dezvoltarea de noi unități specializate. Potrivit secretarului de stat, operatorul sistemului de transport a energiei electrice, Moldelectrica urmează să organizeze licitații pentru achiziția serviciilor de echilibrare.

În vara anului trecut, în Republica Moldova a fost lansată în premieră o licitație privind construcția unor centrale electrice eoliene terestre cu o capacitate de până la 105 MW și centrale fotovoltaice cu capacitatea maximă de 60 MW. Totodată, în toamna acestui an urmează a fi lansată o nouă licitație pentru construcția de parcuri de mare capacitate de producere a energiei din surse regenerabile, însoțite de baterii de stocare a energiei.

Potrivit datelor statistice, capacitatea de producere a energiei regenerabile a crescut de opt ori în ultimii patru ani, ajungând la aproape 657 MW.