ro
Economie
15 Mai, 2025 / 01:02
/ Acum 7 ore

Proiectul privind ratificarea Acordului pentru Planul de creștere a Moldovei, aprobat de Guvern. „Cu suportul UE, ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață al cetățenilor și să facem investiții care vor asigura creștere economică”

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Acordul stabilește principiile cooperării financiare dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere.

Obiectivul general al Acordului este de a sprijini implementarea Agendei de Reformă a Republicii Moldova, contribuind la consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, susținerea tranziției către o economie verde și digitală, întărirea rezilienței economice și sociale, accelerarea convergenței cu Uniunea Europeană.

„Cu suportul UE ne angajăm să îmbunătățim nivelul de viață, să modernizăm instituțiile și să facem investiții care vor asigura creșterea economică a țării”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija, la ședința Guvernului.

Oficialul a dat asigurări că resursele financiare oferite vor fi investite eficient, cu transparență maximă pentru a stimula afacerile, a îmbunătăți infrastructura de transport și a aduce schimbări în educație, medicină și servicii sociale.

Asistența va fi direcționată în prima instanță către mai multe proiecte, inclusiv reabilitarea a 200 de km de drumuri regionale, construcția a două spitale regionale noi la Bălți și Cahul, renovarea a circa 1000 de cantine școlare în toată țara, crearea a cinci mii de locuri noi în creșe, crearea a 100 de mii de locuri de muncă și deschiderea a cinci mii de întreprinderi noi, creșterea veniturilor tinerilor angajați prin oferirea ajutorului de trei mii de lei la salariul lunar, construcția unui pod peste râul Prut și a căilor ferate care să conecteze Republica Moldova la Uniunea Europeană.

Artur Mija a specificat că investițiile în domeniile cheie vor fi posibile în urma realizării agendei de reforme, care include sprijinirea mediului de afaceri, digitalizarea serviciilor publice, sporirea securității energetice și combaterea corupției.

Acordul de facilitate dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind modalitățile specifice de punere în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană în cadrul Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova a fost semnat la 9 mai 2025, în timpul vizitei în țara noastră a comisarei europene pentru Extindere, Marta Kos.