
Piața asigurărilor din Republica Moldova a crescut anul trecut cu 32,6%
Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Companiile de asigurări din Republica Moldova au cumulat în anul 2021 prime brute subscrise în sumă de un miliard 926,3 milioane de lei, volum în creștere cu 32,6% față de cel înregistrat în anul anterior. Avansul este unul fără precedent în istoria asigurărilor moldovenești, mai ales că a avut loc după un regres de 10,6% a primelor brute subscrise în anul 2020, ca urmare a pandemiei COVID-19, transmite MOLDPRES.
Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), datele pentru anul 2021 atestă că sectorul rămâne orientat spre asigurările generale, care dețin o cotă de 94,8%, în timp ce asigurărilor de viață le revin 5,2% din volumul total al primelor brute subscrise. „Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea primelor brute subscrise a însumat 1 825,7 mln de lei, în creștere cu 473,8 mln de lei. În același timp, primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au constituit aproximativ 100,5 mln de lei, fiind la același nivel al anului precedent”, indică un raport al Comisiei.
Sursa citată arată că asigurările auto domină în continuare piața de asigurări, acestora revenindu-le peste 70% din totalul primelor brute subscrise din asigurările generale. „Cele mai mari volume de prime au revenit asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, care au cumulat 853,1 milioane de lei (+33,5% față de 2020), dintre care RCA internă – 585,4 mln de lei (+26,9%) și “Carte Verde” – 267,7 mln de lei (+50,5%), urmate de asigurarea CASCO – 417,8 mln de lei (+23,2%)”, conform Comisiei.
De asemenea, în 2021, companiile au achitat despăgubiri și indemnizații de asigurare în sumă totală de 662,1 mln de lei, în creștere cu 11,0% față de anul anterior.
Datele au fost generalizate în baza informațiilor prezentate de cele zece societăți de asigurări, care activau la situația din 31 decembrie 2021.
Comisia Națională a Pieței Financiare notează că deși volumul primelor brute subscrise s-a majorat semnificativ în anul 2021, gradul de penetrare a asigurărilor în PIB a înregistrat nivelul de 0,80%, atestând o creștere modestă cu 0,1 p.p. a acestui indicator comparativ cu 2020 (spre ex. în țările din regiune indicele respectiv variază între 1-1,5 la sută). „Acest fapt denotă că ritmul de creștere a PIB a fost superior celui de extindere a activităților de (re)asigurare, din motive legate de situația economică și financiară a cetățenilor din Republica Moldova, care pun accent pe alte produse și servicii de primă necesitate”, explică un comunicat al CNPF.
Foto: capital.market.md
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
CEC a anulat înregistrarea unui candidat la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova