ro
Politică
12 Mai, 2025 / 19:44
/ Acum 4 ore

Igor Grosu la Budapesta: „Integrarea europeană înseamnă consolidarea statului, a democrației și a păcii”

Pentru Republica Moldova, stat candidat la UE, integrarea europeană nu înseamnă renunțarea la suveranitate, ci, dimpotrivă, înseamnă consolidarea statului, a democrației și a păcii. Afirmația a fost făcută de speakerul Igor Grosu, care participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, ce se desfășoară la Budapesta, transmite MOLDPRES. 

Igor Grosu a vorbit în cadrul evenimentului despre cât de important este parcursul european al țării noastre, menționând că „Europa ne ajută să ne fortificăm instituțiile, să protejăm libertatea cetățenilor noștri și să ne păstrăm identitatea – nu în izolare, ci în solidaritate”.

Președintele Parlamentului a mai subliniat că acest an este unul crucial pentru Republica Moldova, întrucât vom alege „direcția țării”. Potrivit lui, țara noastră „se confruntă cu amenințări hibride reale – dezinformare, corupție finanțată din exterior, grupuri care vor să întoarcă Moldova din drumul său european”.

„În acest an electoral crucial pentru Moldova, alegem direcția țării. Ne confruntăm cu amenințări hibride reale – dezinformare, corupție finanțată din exterior, grupuri care vor să întoarcă Moldova din drumul său european. Rusia, împreună cu rețele oligarhice locale, investește masiv pentru a transforma țara noastră într-un coridor de influență și presiune împotriva Ucrainei. Chiar și așa, în ciuda provocărilor cu care se confruntă, a războiului nedrept al Rusiei care a atacat Ucraina, Europa rămâne unită și angajată să păstreze pacea pe continent și valorile care au stat la baza creării sale. Sunt sigur că acesta e viitorul Uniunii - ca locul de echilibru și progres a omenirii”, a menționat Igor Grosu.

Oficialul a afirmat că Republica Moldova, ca viitor stat membru, este gata să pună umărul pentru a construi o Europă puternică și unită.

 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană. Reuniunea are loc în perioada 11-12 mai, la Budapesta, fiind găzduită de Parlamentul Ungariei.

Evenimentul constituie un forum de discuții, schimb de opinii, informații și experiență privind rolul și responsabilitățile parlamentelor naționale în structura europeană, precum și instrumentele de cooperare interparlamentară în domeniul afacerilor europene. La reuniune participă președinții parlamentelor statelor membre ale UE, președintele Parlamentului European și președinții parlamentelor țărilor candidate.

La Budapesta, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, are planificate întrevederi cu omologii săi din mai multe țări UE, precum și cu cetățenii moldoveni care locuiesc, învață sau muncesc în Ungaria.