
Oleg Serebrian: „Regiunea transnistreană trebuie decuplată de la acest gaz, zis umanitar, şi să trăiască după reguli economice ale unei piețe libere”
Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, afirmă că reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană ar putea să discute pe 17 ianuarie în formatul „1+1”. Este o situaţie critică, or, este nevoie să găsim o soluţie pentru moment, deoarece avem o criză umanitară care se adânceşte, spune oficialul, citat de MOLDPRES.
Potrivit lui Serebrian, este cert că independenţa energetică a ambelor maluri ale Nistrului este un scop strategic. „Regiunea transnistreană trebuie decuplată, învățată să fie decuplată de la acest gaz, zis umanitar, să trăiască după reguli economice ale unei piețe libere. Acesta va fi și un pas în direcția intregrării europene”, a spus oficialul.
„În momentul de faţă este important să înţelegem că Gazpromul trebuie să-şi onoreze obligaţiunile contractului cu republica Moldova. Deci, 30 septembrie 2026 este data până când Gazprom este obligat să livreze cantitatea de 5,7 milioane de metri cubi zilnic către regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Să fim atenţi, este vorba de şi de cantitate, şi de dată. Gazprom este obligat să livreze o anumită cantitate, stipulată în acest contract, încă pentru aproape un an şi jumătate, până când ţara noastră va găsi alte soluţii furnizare şi pe malul stâng”, a relevat Serebrian după şedinţa de astăzi a Guvernului.
Șefa statului Maia Sandu a prezidat ieri ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia au fost analizate situația din sectorul energetic, măsurile de sprijin pentru populație și acțiunile necesare pentru consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Discuțiile au avut loc în contextul crizei generate de decizia companiei ruse Gazprom de a întrerupe livrările de gaze naturale pe malul stâng, încălcând propriile obligații contractuale.
„Scopul acestei crize umanitare, provocate de Kremlin pe malul stâng, este generarea unei crize politice pe malul drept și escaladarea situației. Ceea ce se întâmplă acum este și o formă de presiune care vine de la Kremlin pe regimul de la Tiraspol, pentru ca acesta să fie mai cooperant în acțiunile Kremlinului, orientate pentru a destabiliza situația în Republica Moldova”, a declarat președinta Maia Sandu.
Totodată, șefa statului a menționat că malul drept nu are datorii față de Gazprom, așa cum insinuează partea rusă, încercând să justifice astfel decizia de a nu furniza gaze naturale pentru malul stâng. „Există un audit internațional care confirmă că malul drept nu are datorii față de Gazprom”, a mai precizat președinta Maia Sandu.
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, întors din Federația Rusă, a anunțat că livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană vor fi reluate, sub formă de ajutor umanitar, dar nu a specificat o dată exactă când se va întâmpla acest lucru.
De 11 ani, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană și spațiul Schengen
Președinta Maia Sandu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Sub acest steag, am ales mereu pacea, libertatea și dreptatea”
Premierul Dorin Recean: „Sub tricolor, Moldova a revenit la grafia latină și la limba română, a cerut libertatea și a făurit drumul independenței”
Speakerul Igor Grosu la 35 de ani de la adoptarea tricolorului: „Ziua Drapelului este despre noi toți, despre credința că Moldova poate și trebuie să reușească”
UE acordă Republicii Moldova un nou sprijin financiar de 20 de milioane de euro pentru apărare antiaeriană
CEC anunță că pentru alegerile locale noi s-au înregistrat 23 de candidați pentru funcția de primar
VIDEO// Speakerul Igor Grosu a anunțat lansarea unui program național de renovare a lăcașelor sfinte: „E de datoria noastră să păstrăm și să conservăm acest patrimoniu național”
MAE: Republica Moldova este un stat sigur și deschis pentru vizitatori
O delegație a Comisiei de la Veneția vine săptămâna viitoare la Chișinău
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța vor beneficia de prestații sociale
Locuitorii din satele unde nu există bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct de la magazine
Polițiștii, la datorie de 1 mai. Cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de siguranță
GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: În comuna Bilicenii Vechi din raionul Sângerei va fi finalizat sistemul de sanitaţie
R. Moldova devine un stat pregătit pentru gestionarea provocărilor schimbărilor climatice, potrivit unui studiu
Ministrul Dorin Junghietu: „Avem obiective foarte clare pentru atragerea investițiilor și dezvoltarea energiei regenerabile”