
În Republica Moldova, circa 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin
În Republica Moldova, circa 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, ceea ce presupune că zilnic este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, transmite MOLDPRES.
Luna ianuarie este luna de conștientizare și prevenire a cancerului de col uterin. „Împreună pentru sănătate! Vaccinează-te! Testează-te” este tema campaniei din anul curent în contextul Săptămânii internaționale de prevenire a cancerului de col uterin. Aceasta este desfășurată cu scopul de a spori gradul de conștientizare a populației privind măsurile de prevenire și control al cancerului de col uterin.
Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global. Cele mai mari rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin sunt în țările cu venituri mici și medii. Acest lucru reflectă inechități majore privind accesul la servicii de imunizare, screening și tratament.
În UE, anual, se depistează aproximativ 33 de mii de cazuri de cancer de col uterin și se înregistrează circa 15 mii de decese, fiind al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul de sân, care afectează femeile cu vârstele cuprinse între 15 și 44 de ani.
Principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu virusul Papiloma uman (HPV), care este identificat în 99% din tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Principalii factori de risc ce contribuie la declanșarea bolii includ: viață sexuală neordonată cu număr mare de parteneri sexuali, consumul de tutun, droguri, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, debutul vieții sexuale la vârstă fragedă, număr mare de nașteri etc.
Cancerul de col uterin se consideră printre cele mai prevenibile tipuri. Pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.
Pentru a preveni cancerul de col uterin, specialiștii recomandă: vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (începând cu vârsta de 9-10 ani), precum și efectuearea testului de screening (testul citologic) – o dată la trei ani pentru femei cu vârstele între 25-61 de ani.
În cadrul sistemului de sănătate din Republica Moldova este asigurat accesul gratuit la prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul Papiloma uman (HPV). Astfel, femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical, trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, ce permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente.
Asociațiile de băștinași, o verigă importantă în dezvoltarea comunităților locale și sporirea coeziunii sociale
Cetățenii pot participa pe 9 mai la discuții cu miniștri și diverse activități organizate în PMAN cu ocazia Zilei Europei
Republica Moldova a primit un nou pachet de asistență din partea SUA pentru modernizarea BPDS „Fulger”
Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor de 30 de mii de lei
Peste șapte mii de persoane au fost plasate în câmpul muncii de la începutul anului 2025
Activitatea punctelor de trecere a frontierei moldo-române va fi sistată în această noapte, între orele 01:30 – 03:00
Vremea se menține posomorâtă joi, cu ploi slabe și maxime de până la 18 grade Celsius
Republica Moldova va implementa sistemul e-Dosar, care va permite gestionarea electronică a cauzelor penale și contravenționale
Cetățenii pot solicita online informații din Registrul dosarelor succesorale și testamentelor
Premierul Dorin Recean: „Pe 9 Mai vom sărbători victoria păcii”
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Republica Moldova și România vor coopera pentru realizarea unei arhive vizuale comune
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Ministerul Energiei propune majorarea până la 10 kW a plafonului individual de capacitate pentru prosumatori
Încă un condamnat pe viață, eliberat din detenție, a fost întors în penitenciar
Începe evaluarea procurorilor. 88 de procurori au fost notificați
Un judecător de la Curtea de Apel Centru a picat evaluarea externă
Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi proiectat la Chișinău, de Ziua Regalității
Lucian Blaga, evocat la Chișinău într-o expoziție aniversară organizată de Biblioteca Națională
Noi demersuri pentru susținerea educației de calitate. MEC și DRRM au semnat un Acord de parteneriat
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul achizițiilor publice vor trebui să achite o taxă de stat
Un bărbat, care a înșelat peste 30 de persoane, a fost trimis pe banca acuzaților
Câteva instituții de stat vor fi reorganizate. Lilia Dabija: „Inițiativa va aduce mai multă eficiență”
Locuitorii din satele unde nu sunt bancomate vor putea să retragă numerar de pe cardul bancar direct în magazine
Structurile MAI, mobilizate pentru a asigura ordinea publică de 9 mai. Cetățenii sunt atenționați să evite simbolurile care incită la război