
Proiectul Regulamentului de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică a fost supus consultărilor publice
Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a desfășurat ieri consultări publice asupra proiectului Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, transmite MOLDPRES.
La consultări au participat experți în domeniu și reprezentanți ai societății civile. Potrivit proiectului, înregistrarea în sistemul informațional va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat. Familiile se vor înregistrarea pe platformă o singură dată pe an, dar vor avea posibilitatea de a face modificări în sistem prin depunerea unei cereri la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Astfel, pentru stabilirea nivelului de vulnerabilitate vor fi urmați șapte pași, primul fiind testul de non-vulnerabilitate, prin care se vor evalua veniturile lunare și averea solicitanților. Pasul doi va fi stabilirea nivelului minim de cheltuieli al familiei în baza cheltuielilor medii lunare de consum, publicate de Biroul Național de Statistică pentru trimestrul IV al anului precedent. Ulterior, va fi stabilit venitul global lunar al familiei, în care vor fi incluse toate sursele de venit, cu excepția unor indemnizații unice, cum ar fi ajutorul în caz de deces ș.a.
Totodată, va fi efectuat calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei, care va reprezenta diferența dintre venitul global lunar și nivelul minimului de cheltuieli al familiei. De asemenea, se va stabili costul energiei utilizate de gospodăria casnică în perioada rece a anului și, în funcție de raportul dintre acesta și venitul disponibil pentru achitarea energiei, va fi atribuită categoria de vulnerabilitate.
Categoriile stabilite sunt clasificate în: vulnerabilitate energetică foarte ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 70%; vulnerabilitate energetică ridicată, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 40%, dar mai mic decât 70%; vulnerabilitate energetică medie, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 20%, dar mai mic decât 40%; vulnerabilitate energetică scăzută, pentru consumatorii cu coeficientul mai mare sau egal cu 10%, dar mai mic decât 20%; non-vulnerabilitate, pentru consumatori cu coeficientul mai mic de 10%.
După aprobarea Regulamentului de către Guvern, va fi lansată platforma online compensații.gov.md, iar familiile vor putea să se înregistreze pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Ulterior, printr-o altă hotărâre de Guvern, va fi stabilită mărimea compensațiilor pentru fiecare categorie, care vor fi achitate ca și anul trecut, în facturile pentru energie.
Foto: timpul.md
Primăria Strășeni va eficientiza energetic un centru social pentru vârstnici
Începe sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Circa 7800 de elevi vor susține probele
O femeie de afaceri din Bălți a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru că a comandat omorul amantei soțului
Șase tabere locale #AcasăCamp2025 vor fi organizate în această vară pentru copiii din țară și diaspora
Șapte persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
O nouă conexiune aeriană între Franța și R. Moldova: cursa directă Paris Orly – Chișinău
Caniculă și cer senin, anunţă meteorologii pentru marţi, 8 iulie
CSJ respinge încă o contestație împotriva Comisiei de evaluare a procurorilor
România lansează un proiect pentru sprijinirea administrației publice locale din Republica Moldova
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”
„Unitatea este puterea noastră”, premierul Dorin Recean, în dialog cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri și reprezentanți ai sectoarelor educației, culturii, media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia
Declarațiile Președintei Maia Sandu de la conferința comună cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu Daniela DiPierro, însărcinat cu afaceri ad interim al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova