
Ucraina: Europenii fac presiuni asupra Rusiei, evocând noi sancțiuni
Miniștrii de externe ai mai multor țări europene au exercitat luni presiuni asupra Rusiei pentru a face progrese ''fără întârziere'' care să permită negocieri asupra unei păci ''juste și durabile'' în Ucraina, evocând noi sancțiuni contra Rusiei, la finalul unei reuniuni desfășurate la Londra, transmite AFP, preluat de AGERPRES şi MOLDPRES.
Discuțiile s-au desfășurate la două zile după ultimatumul adresat Kremlinului de aliații Kievului pentru a accepta o încetare a focului pentru 30 de zile, ultimatum respins de Rusia, care și-a continuat atacurile nocturne asupra Ucrainei.
''Până în prezent, Rusia nu a arătat nicio intenție serioasă de a face progrese. Ea trebuie să facă asta fără întârziere'', au declarat miniștrii de externe din Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Regatul Unit și șefa diplomației Uniunii Europene, Kaja Kallas, într-un comunicat publicat după reuniunea din capitala britanică.
Participanții la reuniune au spus că se alătură ''cererii Ucrainei pentru o încetare a focului imediată, completă și necondiționată de 30 de zile, pentru a crea un spațiu pentru discuții privind o pace justă, completă și durabilă''.
Ei au evocat sancțiuni deja luate sau viitoare contra Rusiei. ''Am convenit să luăm măsuri ambițioase pentru a reduce capacitatea Rusiei de a duce un război, limitând veniturile Kremlinului, perturbând flota fantomă, consolidând plafonul pentru prețul petrolului și reducându-ne importurile restante de energie rusă'', au indicat ei.
Miniștrii au adăugat că vor menține ''imobilizate activele suverane ruse până atunci când Rusia își oprește agresiunea și plătește pagubele cauzate''.
Uniunea Europeană se pregătește să adopte al 17-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei. Acesta prevede în principal creșterea numărului de nave considerate ca 'vase fantomă' utilizate de Rusia pentru a ocoli sancțiunile occidentale impuse exporturilor sale de petrol.
Duminică, șeful diplomației franceze Jean-Noël Barrot estimase că, dacă președintele rus Vladimir Putin nu acceptă o încetare a focului, atunci va trebui mers mai departe și vizate ''sectorul financiar și sectorul petrolier, așa cum se pregătesc să facă americanii''.
Ucraina și aliații săi europeni, în coordonare cu Statele Unite, au adresat un ultimatum Moscovei de a accepta o încetare a focului ''completă și necondiționată'' de 30 de zile începând de luni 12 mai, condiție prealabilă în opinia lor pentru deschiderea unor tratative de pace directe între ruși și ucraineni în Turcia. Ei au avertizat că în absența unei astfel de încetări a focului, Rusia s-ar expune unor ''sancțiuni masive''.
''Pentru a începe convorbiri de pace, este nevoie să existe o încetare a focului. Trebuie să punem presiune pe Rusia întrucât ea joacă un joc. Și pentru a pune presiune trebuie să folosim instrumentele aflate la dispoziția noastră'', a insistat șefa diplomației europene Kaja Kallas.
Prezent la Londra, ministrul francez pentru afaceri europene, Benjamin Haddad, a declarat că ''o încetare a focului necondiționată în aer, pe mare și la sol timp de 30 de zile'' este ''condiția prealabilă'' pentru negocieri.
''Timpul presează'', a estimat la Berlin purtătorul de cuvânt al noului cancelar german Friedrich Merz, avertizând că dacă Rusia nu acceptă până marți această încetare a focului, atunci europenii vor continua ''pregătirile'' pentru noi sancțiuni.
La finalul reuniunii de la Londra, participanții au avut un schimb de opinii, prin videoconferință, cu secretarul de stat american Marco Rubio, potrivit ministrului de externe polonez Radoslaw Sikorski.
Președintele american Donald Trump a afirmat luni că intenționează să se deplaseze în Turcia pentru eventuale discuții între Ucraina și Rusia.
Mii de persoane, la manifestații pro Europa în orașe din România
Ucraina speră că tribunalul special va face posibil ca Putin să fie judecat pentru invazie
UE deblochează un miliard de euro pentru industria militară ucraineană, finanțat din activele rusești înghețate
România // Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale
Zelenski a discutat la telefon cu Trump
Primul discurs al Papei Leon al XIV-lea: Un apel la pace și o Biserică deschisă tuturor
Lideri din întreaga lume l-au felicitat pe noul Suveran Pontif
Cardinalul american Robert Prevost, ales papă
Fum alb la Vatican. A fost ales noul papa
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Rusia respinge ca inacceptabil ultimatumul de încetare a focului în Ucraina
Peste 300 de tineri au participat la un Târg al Oportunităților Educaționale, desfășurat la Bălți
R. Moldova, alăturată comunității internaționale în marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Plantelor
Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen: „Republica Moldova are determinarea necesară pentru a avansa pe calea integrării europene”
Avere nejustificată de peste 1,8 mln de lei, depistată de ANI la doi funcționari și la un membru al familiei lor
Situaţie excepţională la Bălţi: un gol, depistat sub stratul de beton al carosabilului unei străzi
Moldovenii care muncesc în Italia vor beneficia de prestații sociale. Acordul urmează a fi votat în Camera Deputaților din Italia
Trei cazuri de boală Lyme, asociate mușcăturilor de căpușe, au fost înregistrate în capitală
Vicepremierul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ambasadorii țărilor din formatul Nordic-Baltic 8
Salvatori din Republica Moldova participă la un exercițiu internațional desfășurat în Bulgaria
BNM menține la nivel de 6,5 la sută rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară
Igor Grosu la Budapesta: „Integrarea europeană înseamnă consolidarea statului, a democrației și a păcii”
43 de mii de încălcări privind cuplarea centurii de siguranță și folosirea telefonului în timpul conducerii, înregistrate în ultimele trei luni
Lucrările pe drumul M1 frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în etapă de finalitate