
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: „BelEU Fest” – o perlă din sudul ţării care uneşte natura, turismul, cultura, diversitatea şi spiritul european
Pe 10 august, în Slobozia Mare, regiunea Cahul, pe malul lacului Beleu, în inima rezervaţiei biosferei „Prutul de Jos” a avut loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului „BelEU Fest”, sub motto-ul „Uniți în diversitate”.
Evenimentul promovează tradiţiile locale, valorile europene şi diversitatea culturală. În cadrul Festivalului BelEU Fest au fost abordate teme precum protecţia mediului, sustenabilitate şi dezvoltarea turismului local, iar la discuţii a putut participa fiecare doritor, întrucât evenimentul este cu acces gratuit pentru toată lumea.
În acest an, la eveniment a participat şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
"Moldovenii sunt adevărați europeni"
Igor Grosu: La Festivalul BelEU Fest m-am convins din nou că moldovenii sunt adevărați europeni, pentru că, așa cum suntem toți diferiți, știm să ne unim, să ne sărbătorim cultura, dansul, muzica.
De la constituirea sa, Festivalul BelEU Fest este o gazdă primitoare pentru diverse expoziţii tematice, inclusiv o expoziţie de pictură şi una dedicată investiţiilor europene. Gurmanzii se pot delecta cu bunătăţi din gastronomia locală, pregătite de gospodinele iscusite de la Slobozia Mare şi pot participa la un atelier de pregătire a cuscuţilor în covată de 100 de ani. Seara, de obicei, are loc un concert de muzică populară şi modernă, în interpretarea artiştilor cunoscuţi.
Igor Grosu: La târgul meșterilor locali am întâlnit oameni talentați, care prin munca lor duc mai departe tradițiile locului și le păstrează vii. Am revăzut și băștinași din Andrușul de Sus - doamna Liliana Miron, care după 16 ani petrecuți peste hotare, s-a întors acasă și are acum o afacere de cultivare a levănțicii. Am vorbit și cu doamna Valentina Jantîc, din Slobozia Mare, care a deprins arta veche a războiului de țesut și face țoale tradiționale.
"Prutul de Jos", un exemplu de valorificare a ecosistemului de baltă şi luncă inundabilă
Rezervaţia „Prutul de Jos" a fost creată în anul 1991 şi are o suprafaţă de 1755,4 ha. Este situată în partea de sud-vest a Republicii Moldova, de-a lungul cursului inferior al râului Prut, ultimul mare afluent al Dunării. Este flancată de localităţile Slobozia Mare şi Văleni. La 20 km spre nord se află lacul Manta, iar la 25 km spre sud, lacul Brateş (România).
Igor Grosu: Acest festival ne amintește și de potențialul turistic enorm al țării noastre, care atrage prin natura sa, prin gastronomie, prin ospitalitate. Trebuie să ne dezvoltăm localitățile, astfel încât acestea să poată fi descoperite și să devină prielnice pentru turiști.
Slobozia Mare - dezvoltare locală şi destinaţie turistică internaţională
Igor Grosu: Slobozia Mare este un astfel de exemplu de dezvoltare locală. Drumul de acces către lacul Beleu a fost renovat cu ajutorul Uniunii Europene. Prin programele „Satul European” și „Satul European Expres” au fost renovate grupa de creșă, Liceul „Mihai Eminescu” și spațiul public Memorialul „Scuarul Păcii”, iar în curând, prin ediția 2024 a „Satului European”, va fi extinsă și modernizată rețeaua de iluminat stradal. Treptat, vom dezvolta potențialul localităților noastre și le vom face europene.
Lacul Beleu are o suprafaţă de 628 ha și este un relict al Limanului Dunărean de apă dulce. Este un monument al naturii de mare valoare ştiinţifică, culturală şi estetică cu dimensiunile: lăţime – 2 km, lungime – 5 km, adâncime medie – 0,5-1,5 m, adâncime maximă – 4,2 m. În cadrul rezervaţiei a fost delimitată Zona cu protecţie integrală pe o suprafaţă de 168,3 ha – un teritoriu unic unde s-au păstrat complexe floristice şi faunistice specifice şi caracteristice ecosistemelor acva-palustre. În prezent, acestui complex acvatic îi sunt caracteristice peste 25 de specii de peşti. Varietatea ihtiofaunei este determinată de cea a râului Prut şi fluviului Dunărea.
BelEU Fest este o oportunitate frumoasă de a descoperi istoria satului moldovenesc, de a savura preparate tradiționale și de a petrece timp alături de familie și prieteni.
Festivalul BelEU Fest este organizat de AO „Institutum Virtutes Civilis” și Primăria Slobozia Mare, fiind finanțat de Fundația Soros Moldova, cofinanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Consiliul raional Cahul.
Cor. Lilia Grubîi
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
GALERIE FOTO // EUROPEAN MEDIA CUP CHIȘINĂU 2025
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 18.00, peste 80 000 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Meteorologii au anunţat Cod galben de instabilitate atmosferică
IGP: Părinții sunt îndemnați să monitorizeze strict copiii pentru a evita incidentele tragice cu implicarea minorilor căzuți de la ferestre
Peste 75 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile prezidențiale din România, până la ora 16.30
Până la ora 13.00, circa 60 000 de moldoveni cu cetățenie română au participat la alegerile prezidențiale din România
Circa 250 de elevi participă la Olimpiadele Republicane la limba și literatura minorităților naționale
Alegeri prezidențiale în România. Peste 50 000 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
România // 18 milioane de români sunt așteptați la urne să își aleagă președintele
11 răniți la Kiev în urma unui atac rusesc cu drone
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă: „Cetățenii R. Moldova, prin votul lor, pot decide cine va fi noul președinte al României”
Speakerul Igor Grosu la întâlnire cu moldovenii din Italia, Irlanda, Germania, Portugalia și Austria: „Împreună, oriunde am fi, vom reuși să construim Moldova europeană!”
Ultima zi de votare în cadrul scrutinului prezidențial din România. Alegătorii sunt așteptați la urnele de vot
Duminică, vremea se va menține caldă, cu perioade de instabilitate atmosferică
Alegeri prezidențiale în România. Până la ora 21.00, peste 33 600 de moldoveni cu cetățenie română s-au prezentat la urnele de vot
Campania Pădurea Curată, desfășurată în toată țara. Ministrul Sergiu Lazarencu: „Generația Pădurii este despre grija față de pădurile noastre”