
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Naslavcea, polul de nord al ţării şi una din cele mai frumoase priveliști spre Nistru
Naslavcea, localitatea cea mai de nord din Republica Moldova
Naslavcea este un sat din raionul Ocnița, Republica Moldova şi este cel mai nordic punct al țării.
Prima atestare documentară a satului Naslavcea apare în actul emis de Ștefan Voievod prin care întărește lui Mihail de la Dorohoi circa 48 de sate și 2 seliști, precum și satele doamnei de la Moiatinul de Sus. Printre aceste sate se enumeră și Naslavcea:
„Din mila lui Dumnezeu, noi, Ilie voievod, domn al Țării Moldovei, și fratele domniei mele, Ștefan voievod. Facem cunoscut, cu aceasta carte a noastră, tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se, că acest adevărat boier al nostru credincios, pan Mihail de la Dorohoi, a slujit sfântrăposatului tatălui nostru cu dreapta și credincioasa slujba, iar astăzi ne slujește nouă cu dreaptă și credincioasă slujbă. De aceea, noi, văzând dreapta și credincioasa lui slujba către noi, i-am miluit cu deosebita noastră mila și i-am dat și i-am înnoit și i-am întărit satele lui și privilegiul pe care i l-a dat sfântrăposatul părintele nostru, anume: satul Chindinți, și satul lui Herțea, pe Prut,... [sunt enumerate mai multe localități]... și satul Lipnic, la Nistru, încă satul unde a fost Cuseară, și încă satul unde sânt Caragunicii, încă satul la moara Naslavcei, ...
...Iar hotarul tuturor acestor sate mai sus-scrise să fie cu toate hotarele lor vechi, pe unde au folosit din veac....Iar pentru mai mare întărire a tuturor celor mai sus-scrise, am poruncit slugii noastre credincioase, pan Dionis logofăt, să serie și să atârne pecetea noastră la aceasta carte a noastră. A scris Paco, la Suceava
În anul 6945 <1437> decembrie 20 zile”
Privelişti unicale
Aflată pe malul râului Nistru, din localitate se deschid priveliști deosebit de frumoase către râu și insula numită „Inima Moldovei”. Este unul dintre locurile preferate ale fotografilor moldoveni și internaționali.
În Naslavcea există mai multe monumente naturale, zona formând practic o rezervație naturală.
La sud de sat se află rezervația peisagistică „La 33 de vaduri” – un complex de diverse monumente naturale și arheologice.
Râul de mică adâncime din Kisarău împarte în jumătate partea de sud-est a satului, iar periferia de Nord se îndreaptă spre malurile Nistrului. Această frumusețe uimitoare a colțului Nordului este numită și Carpați moldoveni mici pentru asemănarea sa cu satul muntos.
Pe teritoriul satului și în împrejurimi, de-a lungul anilor au lucrat expediții arheologice. De exemplu, în 1958, a fost studiată în timpul săpăturilor cea mai veche așezare din secolele VIII-IX, pe care localnicii au numit-o “la cruci”.
Există multe monumente ale naturii în Naslavcea. Cele mai cunoscute:
- „La 33 de vaduri”, unde multe izvoare cu apă cristalină și plante relicve;
- Karpov Iar un monument paleontologic al naturii, unde în rasele terestre au fost descoperite amprentele peștilor sarmați, precum și insectele lumii antice și instrumentele muncii omului primitiv;
- o insulă numită “Inima Moldovei”.
Inca o caracteristică este bogăția mineralogică. Acest lucru se datorează schimbărilor tectonice gigantice care au avut loc în aceste locuri în vremuri imemoriale. Datorită rupturilor tectonice, o mare varietate de rase sunt expuse aici, începând cu tot felul de calcar format în epoca Tortoniană și Sarmatică, siliciu drenat de o varietate de culori și nuanțe, numeroase expuneri de ardezie de lut, de la negru la verzui, argilită.
Biserica Adormirii Maicii Domnului
Biserica Adormirii Maicii Domnului activează continuu pe teritoriul satului Naslavcea de mai bine de un secol, din 1905. Biserica poate fi găsită pe un deal în centrul satului. În timpul Primului Război Mondial, clopotele sale au fost topite și folosite pentru a produce arme. La doi kilometri de Biserica Adormirii Maicii Domnului se află peşterile Nagoreni. Aceste peșteri, în trecut, au servit ca adăpost pentru localnici de la invazia tătarilor. Și în perioada sovietică, într-una din peșterile de pe piatră, un artist necunoscut a sculptat un portret al lui Taras Shevchenko. În apropiere, în "nizină", este satul Liadova – una dintre cele mai vechi așezări din Ucraina. În 2013, Mănăstirea Lyadovsky și-a sărbătorit aniversarea de 1000 de ani – a fost fondată de Reverendul Antonius Pechersky.
Izvorul de lângă stația de cale ferată Naslavcea este un monument al naturii de tip hidrologic în raionul Ocnița, Republica Moldova. Este amplasat în preajma stației de cale ferată Naslavcea. Ocupă o suprafață de 0,5 ha. Obiectul este administrat de Primăria satului Naslavcea.
Locul de scurgere a apei este amenajat ca o fântână cu pereți de piatră, împrejurul căreia este improvizat un gard de nuiele. Puntea de acces este asigurată de doi stâlpi de beton așezați orizontal.
Izvorul are apă rece, este oligomineral după gradul de mineralizare și descendent de vale din punct de vedere geologic. După compoziția chimică, este un izvor cu apă hidrocarbonat-sulfatată–magneziu-sodiu-calcică. Apa este potabilă, fără miros, incoloră, neutră (pH 7,2) și aproape de limita de poluare cu nitrați (35 mg/l, adică 70% din concentrația maxim admisă).
Izvorul este un obiect hidrologic de valoare națională, cu debit mare, de 18 l/min. Apa este bună pentru irigare și este folosită în scopuri alimentare și casnice de locuitorii unei mahalale din sat. Izvorul contribuie, de asemenea, la debitul râulețului Chisărău, care curge paralel cu linia de cale ferată.
Din 1998, conform Legii nr. 1538 privind fondul ariior naturale protejate de stat, izvorul are statut de monument al naturii.
Cor. Lilia Grubîi
Start pentru tineri // Alexandru Sava din Căinari și-a transformat pasiunea într-o afacere de succes cu sprijinul financiar al UE
Şapte atracții turistice din R. Moldova sunt finaliste în cadrul concursului din România ,,Destinaţia Anului” 2025
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Butuceni, locul unde poveştile lui Ion Creangă prind contur real
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Muzeul din Crihana Veche, locul pentru cei pasionați de istorie, arheologie şi tradiţii
1 Martie, sărbătoarea Mărțișorului: „Oamenii se solidarizează cu natura”
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a vizitat Dubăsarii Vechi: „Tradițiile românești și spiritul european sunt acasă în Zona de Securitate”
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Primăvara, anotimpul renaşterii, bogat în obiceiuri populare, păstrate de moldoveni
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Tradițiile locale, păstrate la unicul muzeu al pâinii, „La Gura Cuptorului” din Văleni
„Satul European” // Servicii medicale și de reabilitare de calitate la Buciumeni, Florești
Ucraina se așteaptă să semneze în orele următoare acordul cu SUA privind mineralele
Republica Moldova și Marea Britanie vor colabora pentru a combate imigrația ilegală
Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 la sută din minimul de existență
Agenții economici care vor depune contestații în cadrul procedurilor de achiziții publice vor trebui să achite o taxă de stat
Meteorologii prognozează pentru 1 mai vreme frumoasă, fără precipitații
Procedura de accedere în profesia de expert judiciar va fi simplificată
AIPA a lansat procesul de acordare a compensațiilor la energie pentru întreprinderi
În Republica Moldova va fi aplicat un tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale
În cinci localități din Republica Moldova vor fi construite parcuri fotovoltaice, cu o investiție de 12,3 milioane de euro din partea UE
Cristina Gherasimov, întrevedere cu Olga Stefanișina: „Am discutat ca surori unite de durere, dar și de speranțe”
Un tânăr de 18 ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Măgdăcești
Poliția va fi regionalizată, iar timpul de intervenție în cazuri de urgență se va reduce cu minim 15 minute
Un nou program de formare pentru cadrele didactice din învățământul general și profesional tehnic, lansat de MEC
Campania internațională „Denim Day”. Funcționarii vamali, solidari cu victimele violenței
Lucrările de construcție a LEA Bălți-Suceava, declarate de utilitate publică de interes național
Pedepse mai aspre pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice