
Patru rute turistice noi ar putea conecta ambele maluri ale râului Nistru, cu sprijinul UE
Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Patru rute turistice noi ar putea conecta Republica Moldova și Ucraina, promovând turismul din bazinul râului Nistru la nivel european. Aceasta este principala concluzie a unei mese rotunde desfășurate recent, care a întrunit la Orhei, în format hibrid, peste 20 de reprezentanți ai asociațiilor de profil și operatorilor de turism din ţara noastră și Ucraina, transmite MOLDPRES.
Evenimentul, cu genericul „Turismul durabil ca forță motrice pentru dezvoltarea regională: experiența Republicii Moldova și a Ucrainei”, a fost organizat cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.
Fiecare din cele patru trasee noi are o tematică distinctă și va conecta R. Moldova, inclusiv regiunea din stânga Nistrului și Ucraina. Este vorba de Cetățile medievale: Soroca, Tighina și Hotin; Vinăriile „Buchetul Moldovei” din localitățile Grădinița, Leuntea și Dubăsari – Muzeul Sticlei din Târnăuca – vinăria „Kvint” din Tiraspol – cramele din regiunea Odesa, Ucraina; Turismul rural-ecologic: Orheiul Vechi, stațiunile din Criuleni de pe malul stâng al Nistrului și pensiunile din regiunea Odesa; locurile spirituale, cum ar fi Mănăstirea de la Chițcani, Mănăstirea „Marta și Maria” din Hagimus (raionul Căușeni), Catedrala Nașterii Domnului din Tiraspol și Mănăstirea-cetate din Ismail, Ucraina.
„Ne bucurăm că prin intermediul Programului UE Măsuri de promovare a încrederii, implementat de PNUD, partenerii noștri locali, care se alătură mesei rotunde, atât offline, cât și online, au pavat calea unei platforme de colaborare, nu numai între cele două maluri ale râului Nistru, dar și în context regional mai larg. Va fi creat un spațiu turistic comun, care va genera mai multe oportunități în bazinul râului Nistru, prin managementul acestei destinații turistice”, a afirmat Giuseppe Paglione, manager de programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Urmează să fie creată o platformă pentru dialog continuu între reprezentanții industriei și autoritățile de reglementare din ambele țări, pentru a asigura condiții reciproc avantajoase în vederea dezvoltării sectorului turistic din bazinul râului Nistru, inclusiv cu scopul de a îmbunătăți cadrul de reglementare necesar pentru fluidizarea mișcării și atragerea turiștilor.
„Generarea competitivității și durabilitatea destinațiilor turistice, aceasta ar trebui să fie abordarea corectă. De asemenea, e bine să se implice rezidenții și comunitatea locală în managementul turismului și procesul de luare a deciziilor, ulterior implementarea acesteia într-o abordare cu adevărat publică – privată – comunitară”, a menționat Ivan Liptuga, președintele Organizației Naționale a Turismului din Ucraina.
Participanții la masa rotundă au semnat o rezoluție, care prevede angajamentul de a promova rutele comune, crearea unor centre de informare turistică, extinderea surselor de finanțare la nivel internațional, condiții reciproc clare și transparente pentru circulația și găsirea turiștilor străini - elemente necesare pentru dezvoltarea unui turism durabil în bazinul râului Nistru.
Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare în Domeniul Turismului din Republica Moldova, Agenția de Investiții și Dezvoltare, Organizația Națională a Turismului din Ucraina.
Foto: PNUD
GALERIE FOTO // Republica Moldova și România își prezintă rădăcinile comune la Festivalul Tradițiilor Românești
FOTO // Premierul Dorin Recean, la Bălăurești. Satul marchează 600 de ani de la prima atestare documentară
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Parcul Național Orhei, una dintre cele mai spectaculoase arii naturale protejate, deschis pentru un nou sezon estival
În R. Moldova a fost lansat proiectul „7000 de ani sub vin”, ce confirmă existența unei tradiții viticole milenare pe teritoriul actual al ţării
Peste 80 de proiecte de infrastructură turistică au fost realizate în R. Moldova cu ajutorul partenerilor de dezvoltare
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Festivalul „Toba Fest” de la Văleni, dor de rădăcini, tradiții şi muzică autentică
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Defileul Duruitoarea Veche, unul dintre cele mai vechi locuri locuite de om de pe teritoriul țării
Pe 6 mai, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri vor sărbători Hederlez, organizat de Agenția Relații Interetnice şi administraţia din Ceadâr-Lunga
Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Răstignirile de piatră din Călărași – mărturii ale credinței și artei populare
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări