ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fotografiile maestrului fotograf Mihai Potârniche au fost expuse în cadrul unei expoziţii la Moscova

15:34 | 06.11.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. Opt fotografii realizate de maestrul fotograf Mihai Potârniche au fost incluse în cadrul expoziţiei de fotografii cu genericul ”Главные кадры. ТАСС открывает фотоархивы” („Principalele imagini. TASS îşi deschide arhiva”), inaugurată în Sala Centrală de Expoziţii „Manej” din Moscova, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea Agenţiei Informaţionale a Rusiei, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 1000 de fotografii, realizate de-a lungul anilor de circa 250 de fotoreporteri, care au lucrat în cadrul Agenţiei TASS.

Solicitat de MOLDPRES, maestrul Mihai Potârniche, care a participat la eveniment a menţionat că cele opt  fotografii au fost realizate în anii 1979-1988 pe când activa în calitate de fotoreporter în cadrul Agenţiei Telegrafice a Moldovei, care făcea parte din Agenţia Telegrafică a URSS – TASS.  

Chiar din primul an de lucru în cadrul Fotocronicii TASS, Mihai Potârniche a fost selectat printre cei mai buni 15 fotoreporteri, care au fost declaraţi învingători ai concursului TASS „Cel mai bun fotoreporter al anului”. De acest titlu el s-a învrednicit zece ani consecutiv, pe parcursul perioadei de activitate în această agenţie.

„În total, în sistemul TASS pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice activau circa 500 de fotoreporteri. Prin intermediul Agenţiei TASS am publicat fotografii în toate colţurile lumii. Prima serie de fotografii - „Primăvara în Moldova” am realizat-o pentru TASS în 1979. Ea a fost apreciată într-un articol în ziarul „Tinerimea Moldovei”, a precizat Mihai Potârniche.

În cadrul unei întruniri organizate cu prilejul împlinirii a 110 de ani de la crearea Agenţiei Informaţionale a Rusiei, Mihai Potârniche a prezentat un discurs.

Mihai Potârniche s-a născut la 4 ianuarie 1951 în satul Păhărniceni, raionul Orhei. În 1970 a absolvit Colegiul de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. În domeniul artei fotografice este autodidact. A debutat în calitate de fotoreporter la ziarul raional “Munca Paşnică” din Străşeni. A fost fotoreporter la săptămânalul “Cultura”, cotidianul “Moldova Socialistă”, la ATEM şi TASS, Chişinău, revistele “Femeia Moldovei” şi “Moldova”. În anii 1997-2004 și din 2010 și până în prezent este director al Departamentului Fotomoldpres TV al Agenţiei Informaţionale de Stat MOLDPRES. În 1993 i s-a conferit titlul “Maestru în Artă al R. Moldova”. În 2013 a fost distins cu Premiul Ministerului Culturii şi în 2015 - cu Premiul Naţional pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice. De-a lungul carierei sale, a avut 45 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare şi a editat circa 50 de albume.

Expoziţia de la Moscova va fi deschisă până la 24 noiembrie, după care va fi prezentată în alte ţări.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17008707

img17008707

img17008707

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!