ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reforma Guvernului arată că se poate obţine mai mult cu resurse reduse, susţine Premierul Pavel Filip

16:38 | 04.01.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 4 ian. /MOLDPRES/. Reforma Guvernului arată că se poate obţine mai mult cu resurse reduse: am riscat politic, dar am câştigat în eficienţă. Stă în puterea noastră să facem din 2018 un an model de guvernare în interesul cetăţenilor. Declaraţiile au fost făcute de Premierul Pavel Filip într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani au crescut constant pensiile şi salariile. Pensiile s-au majorat cu 10%, iar în urma recalculării prin noua lege a pensiilor, peste 150.000 de pensionari au primit mai mulţi bani. Salariul minim a fost şi el majorat la 2380 lei, cu 11% mai mare decât în 2016, iar veniturile profesorilor au crescut de două ori. „În plus avem şi o sporire a investiţiilor străine  - amintesc aici companiile Draexlmaier, Gebauer & Griller, Fujikura, Sumitomo sau Coroplast, care înseamnă în total peste 100 de milioane de dolari şi duc la crearea a mii de locuri de muncă”, a opinat Filip.

El a remarcat că reformele structurale sunt cele care au schimbat şi vor schimba definitiv performanţa guvernării în Republica Moldova. “Vorbeam despre reforma Guvernului şi reforma pensiilor, dar la fel de importante sunt reforma Codului Muncii, a sectorului bancar, a legislaţiei anticorupţie, a sistemului de educaţie”, a adăugat Filip.

Şeful Executivului a punctat că în ultimul timp a crescut susţinerea partenerilor din Vest. „Nu a fost uşor să îi convingem, dar au văzut că au în faţă un Guvern dedicat integrării europene. Summit-ul Parteneriatului Estic şi acordarea asistenţei macrofinanciare pentru dezvoltare ne încurajează să urmăm aceeaşi direcţie. La capitolul planuri, îmi doresc mai multe investiţii în Republica Moldova, pentru că aşa creăm locuri de muncă şi îi aducem acasă pe cetăţenii noştri plecaţi peste hotare, pe tinerii specialişti. Îmi doresc să realizăm cât mai repede independenţa energetică, să finalizăm gazoductul Ungheni – Chişinău şi celelalte proiecte pe care ni le-am asumat în această zonă”, a conchis Prim-ministrul.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

img18000060

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!