ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza

09:49 | 19.01.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani, informează MOLDPRES.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiţionalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfinţesc apele mari şi se purifică mediul înconjurător de forţele malefice.

La sfârşitul slujbei de sfinţire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sunt răsplătiţi cu colaci, fructe şi bani. Cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun busuioc sub pernă. Cele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, spun bătrânii. Tot pentru a afla cine este ursitul, tânăra care vrea să-şi afle destinul pregăteşte o turtă din făină sărată şi din apă. Tânărul care îi aduce în vis o cană cu apă este ursitul ei.

De Bobotează, 70 de tone de apă de la Întreprinderea "Apă-Canal Chișinău" vor ajunge gratuit în mai multe biserici din Chişinău. Potrivit Apă-Canal Chișinău, autocisternele vor fi amplasate în curțile lăcașurilor sfinte, unde după Sfânta Liturghie enoriașii vor putea lua agheasmă.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18000397

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!