ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cabinetul de miniștri a aprobat noi măsuri pentru a proteja copiii de capcanele din internet

15:28 | 23.05.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 23 mai. /MOLDPRES/. Companiile care prestează servicii de acces la Internet vor trebui să ofere utilizatorilor posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor. De asemenea, pe site-urile acestora vor trebui să existe informaţii privind siguranţa în spaţiul virtual, potrivit unui proiect de modificare a Legii cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informației, aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Potrivit Studiului „Siguranţa copiilor pe Internet”, realizat de către Centrul de Investigaţii şi Consultanţă SocioPolis la finele anului 2017, fiecare al 5-lea copil, cu vârstele cuprinse între 12 și 15 ani, a avut parola/contul profilului de pe reţeaua de socializare spartă. Cel puțin 18,6 la sută dintre copii au fost blocaţi pe grupurile din reţelele de socializare. Cu accesarea involuntară/vizionarea imaginilor cu caracter sexual s-au confruntat 16,3 la sută dintre copii.

Printre acţiunile riscante întreprinse de către adolescenţi pe Internet se numără faptul că o treime dintre copii își caută prieteni în mediul online, 31,2 la sută procură unele lucruri în magazinele virtuale, iar 13,4 la sută cumpără jocuri online. De asemenea, copiii trimit fotografii/secvenţe video persoanelor cunoscute doar în mediul online, 12,1 la sută încredinţează parola de la poşta electronică sau de la profilul de socializare altor persoane, 8,3 la sută fac schimburi de date personale (număr de telefon, adresă de domiciliu, date despre părinţi) persoanelor din Internet.

Autorii proiectului mai notează că alarmant este faptul că, practic, fiecare al zecelea copil din cei 35,9 la sută, care au discutat, au transmis poze persoanelor cunoscute doar pe Internet şi au primit propuneri indecente de la aceste persoane.

Modificările propuse sunt necesare pentru că în prezent legislaţia nu stipulează măsuri clare pentru siguranţa copiilor în spaţiul virtual, consideră Ministerul Economiei și Infrastructurii. Conform acestuia, filtrarea conţinutului din Internet nu poate fi impusă într-un stat democratic, doar oferită în calitate de un serviciu opţional. Abordarea nou propusă se referă la măsuri informative, de sensibilizare din partea furnizorilor de servicii Internet prin intermediul paginilor web proprii, de care dispun deja toţi furnizorii, aplicaţiilor care protejează copiii de la paginile web cu un conţinut inadecvat, asigură accesul doar la pagini sigure. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18004293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!