ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În acest an va fi produs mai puțin vin decât anul trecut

15:09 | 23.08.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Din strugurii recoltați în anul 2018 ar urma să se producă, potrivit prognozelor, un volum de 15-17 mln decalitri de vin. Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe naționale, de către directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, transmite MOLDPRES.

Astfel, cantitatea de vin produsă în acest an ar urma să fie mai mică decât cea de anul trecut, atunci când au fost obținute circa 18 mln decalitri de vin. Chiar și așa, cantitatea de vin produsă în anul curent va fi mai mare cu 15% comparativ cu media ultimilor 8 ani.

Peste hotarele țării au ajuns, anul trecut, 57 mln de butelii de vin moldovenesc. În total, au fost exportate peste 14 mln decalitri de vin, în valoare de 2,34 mlrd de lei. Prețul unui litru de vin la export a fost în creștere cu 6 la sută. 

Principalele piețe de desfacere a vinurilor moldovenești sunt cele din Polonia, România, Cehia, Federația Rusă și China. „Pentru prima dată, România a devenit piața cea mai importantă, unde câștigăm cei mai mulți bani. Din totalul cifrei de afaceri, 15% din valoare se creează în România”, a declarat Gheorghe Arpentin. Pe locul doi se plasează Polonia, care este urmată de Cehia, China și Federația Rusă.

Liliana Dascaliuc, șef al Serviciul politici și reglementări în domeniul produselor sectorul vitivinicol și băuturilor din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a afirmat că recolta globală de struguri din anul 2018 va atinge, estimativ, cifra de 680 mii tone. Circa 320 mii tone dintre acestea vor fi direcționate spre procesare.

În baza analizei cheltuielilor estimative, preţurile de achiziţionare a strugurilor pentru vin de soiuri europene va fi de cel puţin 4,5 lei/kg, iar de soiuri de tip „Isabella” – de cel puţin 2,75 lei/kg, a precizat Liliana Dascaliuc.

Recolta globală de struguri în anul 2017 a fost de 675 mii tone, iar în anul 2016 s-au recoltat 615 mii tone de struguri.

(Reporter N. Sandu, editor A. Răileanu)

img18007532

img18007532

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!