ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Târgul Național al Covorului se va desfășura la Chișinău și în mai multe localități din țară

14:35 | 15.12.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Cea de-a V-a ediție a Târgului Național al Covorului cu genericul ”Covorul Dorului”, va fi inaugurat duminică, 16 decembrie la Chișinău, în cadrul Târgului de Crăciun, informează MOLDPRES.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, că Târgul Național al Covorului se va desfășura concomitent în trei muzee naționale: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei.

Monica Babuc a precizat că evenimente similare dedicate promovării covoarelor basarabene, a tehnicilor de țesut, precum și a tradițiilor sărbătorilor de iarnă vor fi organizate în peste 50 de localități din  21 de raioane ale Republicii Moldova, la care vor fi implicate autoritățile publice locale, muzeele, casele de cultură, bibliotecile, instituțiile de învățământ, inclusiv cele preșcolare etc.

Potrivit oficialului, evenimentul este organizat în contextul înscrierii de către Republica Moldova la 1 decembrie 2016 a dosarului de candidat ”Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţelor” în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Scopul Târgului Național al Covorului este valorificarea covorului autentic românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea cu tradițiile și obiceiurile de iarnă ale locuitorilor Republicii Moldova. 

Inaugurarea oficială a evenimentului va avea loc la ora 14.00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Potrivit directorului instituției, Petru Vicol, aici va fi vernisată expoziția ”Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). 

La rândul său, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al Moldovei, Elena Postică a afirmat că, începând cu ora 15.30, vizitatorii vor putea admira în incinta instituției expoziția ”Magia covorului vechi”, în cadrul căreia vor fi prezentate peste 30 covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din cele 250 din colecția muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. ”Sunt piese de o valoare de patrimoniu incontestabilă. Aici veți putea vedea un covor țesut în secolul XIX de Maria Inculeț, mama lui Ion Inculeț, un covor din familia Eugeniei Crușevan, prima femeie avocat din Basarabia”, a mai spus Elena Postică.

Între orele 17.00 și 18.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, va avea loc vernisajul expoziției ”Tradiție și modernitate”. Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, expoziția va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Vladimir Palamarciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă și alții.

Liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului sunt Formația ”Flori de măr” din Râșca, Suceava, Grupul folcloric ”Glasul Odăieșilor”, județul Galați, ”Alaiul Cerbul” din Heleșteni, Iași.

img18011237

img18011237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!