ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Registrul vitivinicol” a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului

12:38 | 08.05.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. „Registrul vitivinicol” (RVV) a intrat în gestiunea Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV). Acesta a fost elaborat în perioada 2014 – 2019, iar valoarea proiectului se ridică la un milion de dolari, transmite MOLDPRES.

„Registrul vitivinicol”- rvv.gov.md, conține informații detaliate despre toți producătorii de struguri și vin din țara noastră. Această bază de date cu informații complexe este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol. 

Astfel, rvv.gov.md va furniza informații despre statisticile din domeniul vitivinicol și detalii relevante despre unitățile vitivinicole și plantațiile viticole înregistrate, în funcție de destinație, soi, suprafață și localitate. Caracterul public al informațiilor va permite agenților economici să cunoască situația reală privind suprafețele de viță-de-vie, fapt ce îi va ajuta să îşi planifice eficient potențialul de producere.

Transmiterea RVV în gestiunea ONVV a fost marcată printr-un eveniment desfășurat ieri la o vinărie din țara noastră. În cadrul acestuia, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, a declarat că prima etapă a implementării RVV s-a încheiat, iar acum avem un sistem informațional complet funcțional, ce conţine multe detalii importante pentru sectorul vitivinicol.

Gheorghe Arpentin, directorul ONVV, a afirmat că Registrul reprezintă unica sursă oficială de informaţii cu privire la unitățile vinicole, parcelele viticole cu suprafaţa mai mare de 0,15 ha şi evidența produselor vitivinicole.

Elaborarea „Registrului vitivinicol” din Republica Moldova a fost susținută de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, acesta fiind implementat de Institutul Central pentru Supraveghere și Testare în Agricultură din Republica Cehă. 

Înscrierea viticultorilor și vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în „Registrul vitivinicol” riscă sancțiuni administrative, interdicţie la obţinerea oricărui tip de subvenții din partea statului și chiar interdicţie la comercializarea strugurilor destinați fabricării vinurilor.

În prezent, în „Registrul vitivinicol” (RVV) sunt înregistrate 41 mii de hectare de viță-de-vie, parcele viticole de producţie-marfă cu soiuri de struguri pentru vin și de masă și 230 unități vitivinicole.

img19003543

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!