ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări în legislația valutară

13:55 | 14.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei și a Legii privind reglementarea valutară a fost aprobat astăzi în prima lectură de către Parlament, comunică MOLDPRES.

Documentul a fost elaborat în vederea realizării prevederilor Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova — Uniunea Europeană.

Una din propunerile din proiect vizează obligativitatea supravegherii schimburilor valutare și înregistrării video pe toată durata programului de lucru în regim real, precum și păstrarea acestor înregistrări în formă digitală cel puțin 15 zile calendaristice. Prin această modificare se urmărește îmbunătățirea deservirii clienților caselor de schimb valutar în contextul asigurării securității și integrității acestor unități.

Suplimentar, acestea vor fi obligate să înregistreze fiecare operațiune de schimb valutar în numerar cu persoane fizice la momentul efectuării acesteia în formularele documentelor stabilite de Banca Națională a Moldovei. O altă cerință este să nu admită divergențe între valoarea operațiunilor înregistrate și soldurile de mijloace bănești circulante, deținute în interiorul unității de schimb valutar.

O altă prevedere constă în majorarea cuantumului amenzii aplicat caselor de schimb valutar sau hotelurilor, care admit încălcări ale legislației valutare, de la 25 de mii de lei până la 100 de mii de lei. Scopul acestei modificări rezidă în sporirea gradului de disciplină în domeniul vizat și a siguranței operațiunilor de schimb valutar.

Proiectul mai prevede majorarea termenului de luare a deciziei de către BNM pentru licențierea caselor de schimb valutar și a hotelurilor – de la 15 la 30 de zile.

Foto: Parlament

img22002866

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!