ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

680 de inițiative au fost depuse la concursul pentru Programul „Satul european expres”

11:36 | 17.05.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai /MOLDPRES/. Un număr de 680 de inițiative de proiecte au fost depuse la concursul pentru Programul „Satul european expres”. Etapa de recepționare a dosarelor s-a încheiat în seara zilei de marți, 16 mai, transmite MOLDPRES.

Cele mai multe inițiative, în număr de 284, vizează domeniul construcției și renovării spațiilor de sport și agrement, precum și a edificiilor destinate prestării de servicii sociale. În același timp, 155 de note conceptuale au fost depuse pentru reabilitarea clădirilor publice. De asemenea, 106 primării au aplicat pentru instalarea iluminatului public în comunitățile lor.

Renovarea Centrelor de cultură la fel se numără printre domeniile prioritare. Astfel, 78 de primării solicită sprijinul Guvernului în acest sens, în timp ce administrațiile locale din alte 57 de localități au decis că este necesar să se construiască stații fotovoltaice.

În ceea ce privește distribuția cererilor pe regiuni, primăriile din centrul țării au depus cele mai multe note conceptuale, în număr de 267, urmate de administrațiile publice din regiunea de nord, cu 232 de inițiative. De asemenea, 150 de primării din regiunea de sud și 18 din UTA Găgăuzia au aplicat pentru diferite proiecte de dezvoltare. 

Programul „Satul european expres” a fost lansat recent de Guvern în scopul modernizării infrastructurii rurale. Acesta oferă autorităților locale posibilitatea de a accesa suport financiar în valoare de până la 450 de mii de lei (22,5 mii de euro) pentru a implementa proiecte rapide, cu un termen de finalizare de maximum șase luni.

Potrivit Oficiului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), notele conceptuale depuse urmează a fi evaluate de o comisie interministerială.  

Foto: ONDRL

img23003933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!