ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a depistat nereguli la SA „Apă-Canal Chișinău”. Raportul va fi remis Procuraturii

13:40 | 07.07.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a depistat mai multe nereguli la SA „Apă-Canal Chișinău”. Raportul privind rezultatele controlului activității instituției în perioada 2020-2022 va fi remis Procuraturii Generale, transmite MOLDPRES.

Astfel, în urma controlului, ANRE a constatat „gestionarea ineficientă a contractelor cu BERD și BEI, în special din cauza incapacității respectării unor condiții și clauze contractuale, precum și a tergiversării implementării proiectelor investiționale, nerambursării creditelor în termenele stabilite, care a generat cheltuieli ineficiente în valoare de 3,9 mln de euro, iar perioada de realizare planificată inițial s-a extins până în anul 2023”. 

Totodată, ANRE a stabilit că societatea este expusă unui risc major de incapacitate de plată a obligațiunilor scadente, în condițiile în care la sfârșitul anului 2022, soldul mijloacelor bănești a constituit 13,1 mln de lei, pe când obligațiunile scadente au fost de 692,6 mln de lei.

„SA „Apă-Canal Chișinău” a ratat posibilitatea recuperării prin intermediul tarifelor reglementate a investițiilor realizate în valoare de 47 mln de lei. Având o situație financiară precară, conducerea operatorului a agravat-o și mai tare, prin depășirea în fiecare an a valorilor cheltuielilor de bază aprobate de către ANRE cu circa 25-34%”, a constatat ANRE. Agenția a mai stabilit că „Apă-Canal Chișinău” nu ar fi luat măsurile necesare pentru reducerea pierderilor de apă în sistem și ar fi admis cheltuieli ineficiente.

Ca rezultat al controlului, ANRE a obligat conducerea SA „Apă-Canal Chișinău”, în termen de trei luni, să întreprindă acțiuni în vederea redresării situațiilor expuse și constatate, inclusiv asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.

Raportul va fi remis Procuraturii Generale și Consiliului municipal Chișinău pentru examinare conform competenței a acțiunilor persoanelor responsabile ale societății și emiterea deciziilor ce se impun.

SA „Apă-Canal Chișinău” nu a venit deocamdată cu o reacție la acest subiect.

Foto: Apă-Canal Chișinău

img23005423

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!