ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe râurile Prut și Nistru vor putea fi construite cheiuri temporare

12:31 | 17.08.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Pe râurile Prut și Nistru vor putea fi construite cheiuri temporare. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi în lectură finală de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Scopul modificărilor constă în eliminarea barierelor administrative în cadrul normative care reglementează activitățile de îmbarcare, debarcare a pasagerilor, precum și încărcare, descărcare, depozitare, export, import al mărfurilor agricole la cheiurile temporare, situate în afara complexului portuar Giurgiulești. Inițiativa legislativă a fost elaborată urmare a mai multor solicitări venite din partea reprezentanților mediului de afaceri, care au invocat dificultățile de ordin administrativ întâmpinate la transportul de mărfuri și pasageri pe căile navigabile interne.

De asemenea, aceste modificări legislative sunt necesare reieșind din considerentul că, din cauza războiului, mărfurile agricole nu mai pot fi transportate prin intermediul porturilor din Ucraina.

Conform prevederilor proiectului, vor fi abrogate restricțiile privind interzicerea circulației transportului naval pe căile navigabile interne. Astfel, pe râurile Nistru și Prut, fâșia de teren de 30 de metri va putea fi utilizată pentru navigație și amenajarea cheiurilor temporare. Navele care vor naviga pe căile navigabile interne vor trebui să aibă certificatul de navigație interioară. Este un termen nou introdus în legislație care definește certificatul eliberat navei supuse inspecției, care atestă că nava corespunde cerințelor tehnice.

Foto simbol

img23006525

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!