ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ziua Limbii Române, sărbătorită printr-o Mare dictare națională la Chişinău

10:39 | 31.08.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. În scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost organizată astăzi Marea dictare națională, la care participă toți cei care doresc să-și testeze nivelul de cunoaștere a limbii române, transmite MOLDPRES.

„Moldovenii doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat. În martie am promulgat legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislație. Prin această lege am îndeplinit cerința celor aproape 1 milion de moldoveni din 1989, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență a Republicii Moldova. Să respectăm limbile minorităților naționale și să-i ajutăm să învețe limba română”, se spune în mesajul președintelui Maia Sandu la Marea Dictare Națională, de Ziua Limbii Române. 

Potrivit şefei statului, în Uniunea Europeană, acolo unde aspiră Republica Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește în limba lui. „Nu există popoare inferioare sau superioare, nu există limbi inferioare sau superioare, cum au vrut să ne facă să credem ani la rând. Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. Alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, în Republica Moldova vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. În Uniunea Europeană toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum - voi veți transforma Moldova într-un stat european, cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”, a declarat Maia Sandu.

La concurs participă cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitelor profesii. Textul propus participanților la dictare a fost selectat din rândul câștigătorilor concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”.  Finaliștii vor fi anunțați la începutul lunii septembrie.

img23006855

img23006855

img23006855

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!