ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dorin Recean: „Armata nu este doar o forță de apărare, ci și o expresie a solidarității noastre ca popor”

12:28 | 04.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul, Dorin Recean, a susținut astăzi un discurs la ceremonia dedicată Zilei Armatei Naționale în care a felicitat soldații și ofițerii. „Armata nu este doar o forță de apărare, ci și o expresie a solidarității noastre ca popor”, a afirmat premierul, citat de MOLDPRES.

În discurs, șeful Executivului a menționat că armata nu este doar o forță de apărare, ci și o expresie a solidarității noastre ca popor. “Acest rol al dumneavoastră, trebuie îngrijit, crescut și dezvoltat. Vreau să mulțumesc familiilor dumneavoastră, familiilor militarilor și civililor din cadrul Ministerului Apărării, care își au și ei partea lor de sacrificiu în acest proces. Eforturile dumneavoastră, acasă, unde vin militarii în căminul lor cald, sunt importante pentru apărarea țării dar și pentru apărarea statului de drept. Trebuie să constatăm că decenii de neglijență au dus acolo unde armata și rolul esențial al armatei în construcția statului, dar și în dezvoltarea unei societăți reziliente a fost subminat. Dar, după cum vedeți, acest lucru s-a schimbat. Aveți susținerea președintei Maia Sandu, aveți susținerea întregului Guvern, pentru ca să creștem efortul de susținere și de investiții în Armata Națională. Pentru că Armata inspiră și o încredere, protejează valorile democratice autentice ale unui stat care vrea prosperitate pentru cetățenii lui”, a opinat Recean.

Premierul a specificat că experiența altor țări neutre, precum Elveția, ne arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională. „Iar neutralitatea noastră este un instrument de politică externă. Trebuie să investim mai mult în Armată și asta facem. Domnule ministru Nosatîi, vreau să vă mulțumesc pentru atitudinea și rolul dumneavoastră personal în a aduce cât mai multe investiții de la partenerii și prietenii externi pentru Armata Națională. Suntem într-un context regional foarte dificil, fluid și riscant, când Rusia a agresat Ucraina. Datorită ucrainenilor și curajului lor, Republica Moldova este în pace, este în siguranță. Dar acest lucru nu trebuie să îl luăm pur și simplu, acest lucru ne obligă să creștem și mai mult capacitatea noastră de apărare, să sporim capacitatea noastră de interoperabilitatea, iar exercițiile noastre în misiunile internaționale sunt cu atât mai importante”, a adăugat Recean.

„Să ne amintim mereu că unitatea noastră ca popor ne face puternici. Împreună, putem inspira cetățenii să înțeleagă că fiecare dintre noi are potențialul de a schimba în bine situația din țară. Serviciul vostru exemplar în slujba Moldovei poate modela o societate angajată, în care fiecare persoană se implică pentru binele țării. Acest spirit va fi motorul nostru în depășirea actualelor crize și provocări. Celebrăm astăzi rolul Armatei în asigurarea independenței și suveranității Republicii Moldova. Comemorăm sacrificiul veteranilor Armatei Naționale și eroilor căzuți în luptă. La mulți ani, Armata Republicii Moldova! La mulți ani, Republica Moldova!”, a conchis premierul.

Armata Națională a marcat ieri 32 de ani de la creare. Cu acest prilej, în toate garnizoanele a avut loc o serie de evenimente festive. Armata Naţională a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova.

Foto: Guvern

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

img23006917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!