ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile creează o aplicație mobilă care ar permite ca interacțiunea cetățenilor cu statul să fie complet digitalizată

13:16 | 06.09.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Autoritățile lucrează la elaborarea unei aplicații mobile care ar permite ca interacțiunea cetățenilor cu statul să fie complet digitalizată. Noua aplicație ar urma să fie lansată în viitorul apropiat în regim de testare, iar spre sfârșitul anului, aceasta ar putea să fie disponibilă pentru cetățeni, transmite MOLDPRES.

Informațiile despre crearea noii aplicații au fost prezentate astăzi de secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Mihai Lupașcu, după aprobarea de către Guvern a Strategiei de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030.

Potrivit secretarului de stat de la MDED, aplicația mobilă va permite fiecărui cetățean să dețină o identitate digitală și să interacționeze simplu și comod cu serviciile publice prestate de stat.

„În prezent, se lucrează activ la primele versiuni de testare ale aplicației, care va fi disponibilă în următoarele luni. Pentru publicul larg, sperăm să lansăm aplicația spre sfârșitul anului. La prima etapă o să avem identitate digitală, adică buletinul, pașaportul și permisul de conducere vor fi disponibile pe telefonul mobil, fără a necesita prezentarea acestora în formula clasică, pe suport de hârtie. O altă componentă va fi un modul de plăți pentru toate serviciile de plăți guvernamentale”, a afirmat Mihai Lupașcu.

La momentul actual, sunt înregistrate 44% de servicii publice online pentru antreprenori și 34% pentru cetățeni. Autoritățile își propun ca până la sfârșitul anului 2024, rata serviciilor online prestate antreprenorilor să crească până la 75 la sută. Totodată, obiectivul final este ca toate serviciile publice sa fie disponibile în format digitali.

Foto simbol 

img23006992

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!