ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe s-a întâlnit la Roma cu omologul său italian

12:35 | 15.09.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu s-a întâlnit la Roma cu omologul său italian, Antonio Tajani, cu care a abordat un spectru larg de subiecte, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

Oficialii au discutat despre parcursul european al Moldovei și despre progresele noastre semnificative în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Obiectivul nostru este să obținem recomandarea pozitivă privind deschiderea negocierilor de aderare și mizăm în acest sens pe suportul Italiei. În context, ministrul Nicu Popescu a salutat și a exprimat recunoștința pentru cele două rezoluții adoptate de Comisia pentru Afaceri Externe și Comunitare din cadrul Parlamentului italian, prin care este exprimat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE. 

De asemenea, această vizită a fost o oportunitate de a aduce la un nou nivel cooperarea dintre țările noastre, prin semnarea Declarației comune privind consolidarea parteneriatul strategic moldo-italian. Acest document va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale în domenii de interes reciproc și va asigura o colaborare mai strânsă pe plan european și multilateral. 

Diplomații au discutat și despre cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care va avea loc la Chișinău în luna octombrie a acestui an. Acest instrument ne-a ajutat să depășim crizele din 2022. Acum, ne vom concentra pe obiectivele de dezvoltare durabilă și sperăm ca Italia să ne susțină în continuare în acest demers. 

„Un alt subiect al discuțiilor a vizat cooperarea economică. Italia se află pe locul cinci printre principalii investitorii ai Republicii Moldova, însă ne dorim să atragem și mai multe investiții italiene, în special în domeniul energiei regenerabile. Totodată, suntem interesați în deschiderea unor noi curse avia dintre țările noastre, în contextul în care avem o diasporă numeroasă în Italia. 

La final, am discutat aspecte legate de securitate. Ne dorim să fim un factor de stabilitate în regiune, iar participarea noastră la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu, cât și în Africa sunt o expresie a acestui angajament. În acest sens, am pledat pentru sporirea participării noastre la misiuni de menținere a păcii”, a conchis oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img23007240

img23007240

img23007240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!