ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi, compania „Vestmoldtransgaz” este responsabilă de gestionarea infrastructurii de transport la gazelor naturale

10:51 | 19.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a finalizat procesul juridic de desemnare provizorie a SRL „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport (OST) al gazelor naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Începând cu 19 septembrie, ora 00.00, compania SRL „Vestmoldtransgaz” este responsabilă de gestionarea și funcționarea corespunzătoare a infrastructurii de transport al gazelor naturale, iar SRL „Moldovatransgaz” va acorda serviciile de mentenanță necesare, transmite MOLDPRES.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică  a aprobat astăzi, în cadrul ședinței ordinare, Contractul de mentenanță a rețelelor de transport al gazelor naturale încheiat între S.R.L. „Moldovatransgaz” și S.R.L. „Vestmoldtransgaz.

„Totodată, a fost aprobat Contractul de operare tehnică privind asigurarea operării tehnice a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Vestmoldtransgaz” și a rețelei de transport gaze naturale gestionate de S.R.L. „Moldovatransgaz”, cu excepția prevederilor financiare, care vor fi aprobate printr-o hotărâre separată”, indică ANRE.

Hotărârile ANRE stipulează că, în cazul intervenției unor modificări legislative sau a unor circumstanțe de ordin juridic, tehnic sau economic imprevizibile la momentul încheierii Contractelor, care vor impune necesitatea aducerii în concordanță a clauzelor contractuale, Agenția va solicita părților, indiferent de voința acestora, modificarea Contractelor în conformitate cu situația de fapt și de drept survenită.

În final, Consiliul de Administrație a retras licența eliberată S.R.L. „Moldovatransgaz” pentru activitatea de transport al gazelor naturale. Potrivit legislaţiei, nerespectarea de către titularul de licenţă a cerinţelor legale privind separarea, independenţa şi/sau certificarea operatorului sistemului de transport, servește drept temei pentru retragerea licenței, printr-o hotărâre emisă direct de către Agenție, rezumă ANRE.

Foto: ANRE

img23007309

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!