ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rapoarte de audit: Managementul gestionării patrimoniului municipiului Chișinău în anii 2018-2020, afectat de nereguli

14:56 | 20.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Auditul asupra rapoartelor financiare ale municipiului Chișinău pentru 2020 și asupra procesului bugetar și de gestionare a patrimoniului public al capitalei în anii 2018-2020 arată că managementul a fost afectat de nereguli și deficiențe. Concluziile se conțin în cele două rapoarte de audit efectuate de Curtea de Conturi și prezentate astăzi la ședința Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, transmite MOLDPRES.

Potrivit rapoartelor de audit, managementul gestionării mijloacelor bugetare și patrimoniului municipiului Chișinău nu întrunește rigorile cadrului legal și se manifestă prin gestiunea și evidența necorespunzătoare a veniturilor, cheltuielilor și patrimoniului public. 

Între altele, auditul punctează că autoritățile municipiului Chișinău continuă eliberarea autorizațiilor de construcții cu abateri de la cadrul normativ, iar evacuarea sau demolarea construcțiilor neautorizate se efectuează cu nereguli. Acest lucru creează premise pentru contestarea în instanță de către proprietarii bunurilor evacuate sau demolate și generează cheltuieli nerecuperabile din bugetul municipal, care, în perioada anilor 2018-2020, au însumat circa 6,36 milioane de lei (318 mii de euro) sau 65,75% din suma cheltuielilor suportate din bugetul municipal. De asemenea, procesele de vânzare-cumpărare și de privatizare a terenurilor sunt afectate de neregularități.

Misiunea de audit a mai constatat că autoritățile municipale nu dispun de informație exhaustivă și veridică ce ține de indicatorii care stau la baza calculării veniturilor din taxele locale stabilite pe teritoriul municipiului Chișinău, ceea ce condiționează planificarea inadecvată a acestora. În anul 2020, numai din trei taxe locale veniturile pasibile încasării au fost subestimate cu peste 11 milioane de lei.

„Ignorarea constatărilor și recomandărilor Curții de Conturi, reflectate în Rapoartele precedente de audit, de către factorii de decizie din cadrul CMC și al PMC, ce țin de gestionarea patrimoniului municipal, eliberarea actelor permisive etc. duce la pierderea proprietății publice și la neîncasarea veniturilor în bugetul municipal, care au însumat cel puțin 5,3 milioane de euro sau 107,8 milioane de lei”, se menționează în raportul de audit.

Concluziile și recomandările de audit au fost remise Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Guvernului, Consiliului municipal Chișinău și primarului general al municipiului Chișinău, Procuraturii Generale.

img23007364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!