ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național Academic Dramatic ”Ivan Franko” din Kiev va juca un spectacol la Chișinău

17:05 | 20.09.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc mâine, 21 septembrie, la ora 19.00, spectacolul ”Vrăjitoarea din Konotop” de Hryhorii Kvitka-Osnovianenko, în regia lui Ivan Uryvskyi, prezentat de Teatrul Național Academic Dramatic ”Ivan Franko” din Kiev, Ucraina. Evenimentul face parte din cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, care se desfășoară  la Chișinău în perioada 14-25 septembrie, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul instituției gazdă, Petru Hadârcă a afirmat că al doilea an consecutiv, teatrul din Kiev este invitatul de onoare al Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Prezentă la eveniment, Olesea Șevcenko, soția Ambasadorului Ucrainei la Chișinău, a transmis un mesaj de salut din partea diplomatului ucrainean. Oficialul a remarcat că relațiile prietenești dintre cele două țări, care merg împreună pe calea integrării europene, devin tot mai strânse, iar 2023 a fost declarat Anul Culturii Ucrainene în R. Moldova.

La rândul său, Ivan Uryvskyi a menționat că ”Vrăjitoarea din Konotop” este o comedie burlescă, strălucitoare, impregnată de umor. „De mult am visat să montez ”Vrăjitoarea din Konotop” după povestirea lui Hrihorii Kvitka-Osnovianenko. Povestea pe care ne-o spune autorul, după părerea mea, e destul de actuală, chiar dacă este realizată ca o comedie satirică. Există aici niște arhetipuri exacte care mă interesează în munca mea de regizor.

Pentru mine a fost importantă tema alegerii între două forțe – Lumina și Întunericul. Și asta în sens global, dar această alegere poate fi mult mai vastă și mai diversă. Povestirea conține o poveste de dragoste și alerta unui război iminent, așa cum unul din laitmotivele operei este acel că sotnicul primește în mod repetat scrisori în care i se ordonă să mărșăluiască cu sotnia sa pentru a apăra statul.  Autorul a pus în această lucrare o mulțime de semnificații politice, existențiale, spirituale. Într-o măsură oarecare, acesta e un basm cu un final teribil. Personajele renunță la Credință și se sprijină pe forțele întunericului. Iar omul fără de Credință nu mai e Om, transformându-se într-un pion care nu își poate schimba viața și nu se poate opune relelor care se întâmplă în jurul său”, a accentuat Ivan Uryvskyi.  

Din distribuție fac parte: Olexandr Iarema, Andrii Saminin, Hrîstina Fedorak, Mîkailo Matiuhin, Oksana Jdanova, Maria Rudînska ș.a.

img23007367

img23007367

img23007367

img23007367

img23007367

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!