ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un  nou mecanism de facturare a energiei regenerabile

19:54 | 20.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile. Acest lucru va fi posibil după ce astăzi Guvernul a aprobat modificări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, transmite MOLDPRES.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat că noul mecanism numit „facturare netă” devine mai simplu din punct de vedere tehnic, dar totodată mai puțin atractiv din punct de vedere financiar. Acesta presupune că prețul energiei electrice generate în rețea de deținătorii de panouri solare va fi diferit de prețul energiei pe care aceștia o vor primi ulterior din rețea.

„Am avut cazuri când consumatorii casnici și businessul au supradimensionat panourile solare instalate. Fiecare kilowatt pe care cineva l-a pus suplimentar, este minus un kilowatt de putere pe care îl poate instala altcineva care ar consuma această energie la locul lui de consum. Ceea ce introducem nou acum este că prețul cu care deținătorii de panouri vor da energie în rețea nu va coincide cu cel pe care îl vor plăti atunci când iau energia din rețea. Și asta este esențial pentru că până acum se făcea schimb kilowatt cu kilowatt și cu cât mai mare era tariful, cu atât mai repede se recupera investiția în panouri solare. Acum, când vei genera, vei vinde energie în rețea cu un preț, iar când vei consuma - vei consuma din rețea cu alt preț”, a precizat Victor Parlicov.

Prețul exact achitat de consumatori va fi stabilit de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Totodată, Victor Parlicov a precizat că cei care au inițiat deja investiții pentru instalarea panourilor solare și vor reuși să definitiveze toate procedurile necesare până la sfârșitul acestui an, vor putea beneficia de condițiile mecanismului de contorizare netă încă patru ani. „Sunt foarte mulți care au inițiat investițiile în panouri solare, sunt care au început lucrări de construcție, au luat aviz de racordare. Întrucât aceștia au lansat investițiile în baza regulilor care erau în vigoare în acel moment, pentru a nu aplica alte condiții, propunem ca cei care reușesc până la sfârșit de an să finalizeze aceste investiții, să beneficieze de mecanismul de contorizare netă încă patru ani, pentru că așa arată calculele noastre - că aproximativ în patru ani se recuperează investiția”, a spus ministrul. 

Modificările aprobate astăzi de Guvern mai prevăd că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor putea instala parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu. Acestea se vor putea afla la o altă adresă decât locul de consum, cu condiția că ambele adrese se află în raza aceluiași furnizor.

Totodată, modificările formulate vor permite crearea în Republica Moldova a parcurilor eoliene și fotovoltaice mari. Proiectul a fost aprobat în condițiile în care țara noastră și-a stabilit drept țintă pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile. În prezent, regenerabilele reprezintă 6%. 

Proiectul urmează a fi examinat și de Parlament.

img23007373

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!