ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Pre-Vetting a venit cu o reacție în cazul membrului CSM, Iulian Muntean 

12:14 | 21.09.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 21 sep. /MOLDPRES/. Comisia Pre-Vetting a venit astăzi cu o reacție în cazul membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora acesta ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează din anul 2019, transmite MOLDPRES.

Comisia a precizat că pe tot parcursul procesului de evaluare a lui Iulian Muntean, nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat acesta.

„Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, a precizat Comisia Pre-Vetting.

Totodată, Comisia susține că nici Iulian Muntean nu a dezvăluit nicio procedură penală intentată împotriva sa.

În contextul noilor circumstanțe, Comisia susține că va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune de a furniza informație cu privire la procedurile penale pendinte în privința candidatului Muntean, pentru a clarifica cauza lipsei acestor date.

Cu o reacție în acest caz a venit și Iulian Muntean, care susține că „așa-numitul dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri”. „Mai mult ca atât, acest dosar nu este în nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că Comisia pre-vetting a interpelat CNA, Procuratura Anticorupție, SIS, Ministerul Afacerilor Interne despre existența vreunor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul, pur și simplu, nu există. Având în vedere toate aceste circumstanțe, nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida”, a afirmat Muntean. 

Iulian Muntean, fiind candidat la funcția de membru în CSM, a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în calitate de membru al CSM pe 7 septembrie curent. 

Recent, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Iulian Muntean ar fi învinuit într-un proces penal de corupție.

img23007389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!