ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul Chinei a explicat în ce condiții ar putea crește numărul investitorilor chinezi în țara noastră

09:39 | 29.09.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 29 sep. /MOLDPRES/. Pentru a facilita investițiile chineze în Republica Moldova și pentru a obține cât mai curând posibil rezultate semnificative, primul lucru care trebuie făcut este acela de a permite mai multor investitori chinezi să aibă o înțelegere mai cuprinzătoare și mai profundă a mediului și potențialului investițional din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Yan Wenbin, într-un interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, în contextul împlinirii, la 1 octombrie curent, a 74 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze.

Ambasadorul a afirmat că „în prezent, investițiile chineze în Moldova sunt foarte limitate, situație care trebuie să se schimbe cât mai repede”. 

„Aceasta reprezintă, de asemenea, o prioritate pentru Ambasada Chinei și pentru mine în calitate de ambasador. Moldova are nevoie de investiții străine și de tehnologie, iar China este una dintre cele mai mari țări investitoare și exportatoare de tehnologie din lume. Colaborarea în domeniul investițiilor are un potențial semnificativ, în special în sectoarele cheie de dezvoltare ale Moldovei, cum ar fi agricultura, prelucrarea produselor agricole, digitalizarea, infrastructura de transport și comunicații, precum și energiile regenerabile”, a afirmat Ambasadorul.

Diplomatul a mai adăugat că este încrezător că „Moldova va oferi investitorilor chinezi un mediu de afaceri echitabil, just și nediscriminatoriu”.

Conform statisticilor oficiale, anul trecut, volumul comerțului dintre China și Moldova a atins 957 milioane de dolari americani, iar în prima jumătate a acestui an a ajuns la 463 milioane de dolari americani, înregistrând o creștere de 11,88% față de aceeași perioadă a anului precedent.

img23007610

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!