ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată lui Dimitrie Cantemir a fost deschisă la Biblioteca Națională

10:28 | 04.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 oct. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată ieri expoziția-eveniment cu genericul „Dimensiunile personalității lui Dimitrie Cantemir”, dedicată celebrării a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar, savant enciclopedist de talie europeană, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția readuce în atenția publicului sinuosul traseu biografic și politic al lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații, dar mai ales excepționala sa operă, de factură enciclopedică.

Potrivit sursei citate, expoziția este structurată tematic și reunește portrete, manuscrise, documente istorice din scurta perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, mărturii ale cronicarilor vremii, ediții facsimilate ale manuscriselor aflate în Rusia, precum și ediții importante apărute în spațiul românesc.

Sunt expuse circa 200 de documente sistematizate în 10 compartimente: Neamul cantemiriștilor; Cantemiriana; Dimitrie Cantemir, domn al Țării Moldovei; Descrierea Moldovei, opera reprezentativă a culturii românești și europene; Savant de reputație mondială; Istoric și filosof; Scriitor și filolog; Geograf și cartograf; muzician și compozitor; Un destin românesc în luminile europene.

Dimitrie Cantemir s-a născut la 26 octombrie 1673 într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni din comuna Fălciu, azi Dimitrie Cantemir, din judeţul Vaslui, România. A fost domnitor al Moldovei în două rânduri (martie-aprilie 1693 şi 1710-1711) şi un mare cărturar. Printre ocupaţiile sale  s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog şi compozitor. A fost membru al Academiei de ştiinţe din Berlin. S-a stins din viaţă la 21 august 1723.

Expoziția va fi deschisă până la 30 noiembrie.

img23007737

img23007737

img23007737

img23007737

img23007737

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!