ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Circul din Chișinău este restaurat cu sprijinul UE și PNUD

14:09 | 13.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 oct. /MOLDPRES/. La Circul din Chișinău sunt în plină desfășurate lucrările de restaurare a clădirii. Aceste lucrări din prima etapă sunt efectuate cu sprijinul programului Uniunii Europene ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul general al Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a afirmat că de mai bine de opt luni se lucrează la înălțime, pentru reabilitarea acoperișului Circului din Chișinău. Astfel, începând cu luna martie curent, au fost realizate următoarele lucrări: schimbarea învelitorii coroanei și a felinarului, reabilitarea stratului de suport al învelitorii cupolei și schimbarea sistemului dirijat de evacuare a apelor pluviale de pe cupolă.

În context, Andrei Vasilache, manager de proiecte, infrastructură comunitară și patrimoniu cultural în cadrul Programului UE ”Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a menționat că pentru a deveni o clădire eficientă energetic, au fost inițiate lucrările de schimbare a termoizolantului vechi, pe bază de vată din sticlă, cu unul nou pe bază de vată bazalitică și căptușit cu plăci de oxid de magneziu. Astfel, acum acoperișul Circului va corespunde exigențelor eficienței energetice, iar noile materiale utilizate vor oferi și protecție de incendiu. La această etapă se lucrează pe trei sectoare, și anume: învelitoarea cupolei, acoperișul de tip terasă și termoizolarea cupolei pe interior. În următoarea perioadă urmează să fie finalizată montarea învelitorii din tablă a cupolei.

Potrivit sursei citate, o altă serie de lucrări realizate în prima etapă de restaurare și conservare realizate cu sprijinul UE și PNUD țin de înlocuirea fațadei vitrificate a clădirii principale. Până la acest moment, au fost dezinstalate vechile vitralii la nivelele superioare, iar montarea noilor profiluri metalice și din aluminiu urmează să înceapă.

Uniunea Europeană, prin programul ”Măsuri de Promovare a Încrederii, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 de euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Pentru următoarele etape, urmează ca autoritățile Republicii Moldova să atragă finanțare, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare.

Edificiul Circului din Chișinău este de o valoare arhitecturală deosebită, iar în luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat. 

img23008036

img23008036

img23008036

img23008036

img23008036

img23008036

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!