ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean: Provocările cu care ne confruntăm sunt imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși

12:47 | 17.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Provocările cu care se confruntă Republica Moldova sunt imense, dar la fel este și hotărârea noastră de a le depăși. Declarația a fost făcută astăzi de premierul Dorin Recean, la deschiderea celei de-a patra ediției a Platformei de Sprijin pentru Moldova, care a reunit la Chișinău reprezentanți ai peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare, transmite MOLDPRES.

„Drumul nostru a fost marcat de provocări care ne-au testat reziliența, dar cu sprijinul dumneavoastră generos am reușit să rezistăm și să le depășim. Astăzi, ne-am reunit nu doar pentru a face bilanțul celor realizate, ci și pentru a trasa un curs spre un viitor mai prosper și mai pașnic. Am privilegiul de a mulțumi comunității internaționale și partenerilor noștri valoroși pentru că au fost alături de Moldova în aceste vremuri dificile”, a afirmat Dorin Recean.

Premierul a adăugat că războiul din Ucraina a lăsat o amprentă de durată asupra țării noastre, dar, în pofida greutăților, țara noastră a făcut progrese majore. „Ambițiile noastre sunt realiste și lucrăm pentru a dezvolta capacitățile necesare pentru a implementa proiecte în valoare de câteva sute de milioane de euro pe an în infrastructură, eficiență energetică, tranziție ecologică și adaptare la schimbările climatice”, a menționat șeful Guvernului de la Chișinău. 

Dorin Recean a propus lansarea discuțiilor asupra modului în care Platforma de Sprijin pentru Moldova ar putea fi adaptată la noile necesități. „Trebuie să ne concentrăm și să punem accentul, în viitor, pe prioritățile de dezvoltare pe termen lung și să transformăm Platforma de Sprijin în Platforma de Dezvoltare a Moldovei, de exemplu. Această tranziție reflectă viziunea și voința noastră de a duce Moldova la nivelul următor, de a face mai puternic poporul nostru, de a crea o națiune mai stabilă, mai prosperă și mai sigură. Este o dovadă a maturității parteneriatului și prieteniei noastre, o recunoaștere a necesității de a privi înainte și de a crede cu tărie într-un viitor european luminos”, a precizat oficialul. 

La Chișinău se desfășoară astăzi cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Aceasta este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză pentru procesul de reformă, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

img23008126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!