ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Europeană de Investiții va susține Moldova cu asistență tehnică și servicii de consultanță

17:47 | 17.10.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Direcția Băncii Europene de Investiții (BEI) specializată în finanțare pentru dezvoltare, BEI Global, a semnat astăzi un memorandum de înțelegere cu Guvernul Moldovei în contextul conferinței donatorilor „Platforma de sprijin pentru Moldova”. Acesta are drept scop să furnizeze servicii de consultanță și asistență tehnică, pentru a promova proiecte de investiții în sectoare cheie precum transportul, energia, mediul și întreprinderile micro, mici şi mijlocii (IMM-urile), transmite MOLDPRES.  

Drept urmare a instabilității regionale cauzate de războiul din Ucraina, Moldova va beneficia de un sprijin de până la 15% din pachetul de asistență tehnică și consultanță al BEI, în valoare de 100 de milioane de euro, finanțat din fondurile sale proprii. Pachetul, parte a inițiativei Băncii „UE pentru Ucraina”, va sta la baza investițiilor prioritare de redresare și reziliență în Ucraina și Moldova. Acesta este conceput să ajute cele două țări să depășească provocările generate de războiul Rusiei din Ucraina, oferind în același timp un sprijin vital în perioada de preaderare la UE.

„Războiul continuu al Rusiei împotriva Ucrainei afectează Republica Moldova în mod profund și extensiv. În postura de bancă a UE, ne extindem sprijinul necondiționat acordat Moldovei. Scopul nostru este să catalizăm redresarea economică a Moldovei și să facilităm pregătirea acesteia pentru aderarea la UE. Aliniată priorităților și nevoilor naționale ale Moldovei, BEI rămâne fermă în angajamentul față de țară, în special, în a contribui la impulsionarea reformelor politice esențiale pe termen lung și în a acoperi nevoile urgente de infrastructură. Sunt convinsă că actualul angajament de a oferi servicii de consultanță și asistență tehnică ne va permite să dezvoltăm proiecte de rezonanță pentru țară, care nu doar va ajuta Moldova să depășească provocările acestor vremuri dificile, dar va și accelera drumul său spre aderarea la UE", a declarat vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă pentru operațiunile băncii în Moldova.

La rândul său, secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Artur Mija, şi-a exprimat recunoștința față de Banca Europeană de Investiții pentru parteneriat și semnarea acestui memorandum. „Suportul consultativ și tehnic este esențial în pregătirea și implementarea proiectelor de importanță crucială pentru sectoare prioritare, precum transportul, energia, mediul înconjurător și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Aceste inițiative sunt vitale, contribuind semnificativ la bunăstarea cetățenilor noștri și la dezvoltarea țării noastre pe măsură ce avansăm pe calea integrării în UE", a relevat Artur Mija.

Din momentul în care și-a început activitatea în Moldova, în 2007, BEI a direcționat peste 1,19 miliarde de euro către 33 de proiecte, susținând obiectivele de politică ale UE în mai multe sectoare, precum transport, energie, IMM-uri, agricultură și infrastructură municipală. Anul 2022 a fost un an record pentru BEI în Moldova, oferind credite noi în valoare de 250 milioane de euro semnate cu sectorul public. În 2023, Banca a acordat primul său împrumut corporativ în Moldova, un proiect de 30 de milioane de euro cu Premier Energy Distribution, principalul operator privat de distribuție a energiei electrice din Moldova, având drept obiectiv îmbunătățirea calității și fiabilității rețelei de energie electrică.

img23008147

img23008147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!